İran'ın ABD'nin bölgedeki askeri varlığına yönelik gerçekleştirdiği saldırılar, Körfez ülkelerinde alarma neden olurken, Washington ve Tahran'dan gelen açıklamalar uluslararası kamuoyu tarafından yakından takip ediliyor.

İran'dan ABD Üslerine Misilleme

ABD'nin Keşm Adası'na yönelik saldırısının ardından İran, misilleme olarak Körfez'deki Amerikan askeri noktalarını hedef aldı. İran Devrim Muhafızları Ordusu tarafından yapılan açıklamada, Bahreyn'de bulunan ABD Beşinci Filo Karargahı ile Kuveyt'te Amerikan güçlerine ev sahipliği yapan askeri tesislerin hedef alındığı duyuruldu.

Saldırıların ardından bölgede hava savunma sistemleri devreye girerken, birçok noktada güvenlik önlemleri en üst seviyeye çıkarıldı. Özellikle Kuveyt'te yaşanan gelişmeler dikkat çekti. Uluslararası Kuveyt Havalimanı'ndaki uçuşlar geçici olarak askıya alınırken, saldırılarda bir kişinin yaşamını yitirdiği ve çok sayıda kişinin yaralandığı bildirildi.

Trump Abd Heyetinin Pakistan Ziyaretini İptal Etti
Trump Abd Heyetinin Pakistan Ziyaretini İptal Etti
İçeriği Görüntüle

ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM) ise İran'ın insansız hava araçlarıyla gerçekleştirdiği saldırı girişiminin başarısız olduğunu savundu. Yapılan açıklamada, Kuveyt'teki Amerikan personeline yönelik tehdidin etkisiz hale getirildiği öne sürüldü.

Körfez Ülkelerinde Güvenlik Endişesi

Bölgede yaşanan son gelişmeler Körfez ülkelerinde ciddi güvenlik kaygılarına yol açtı. Birleşik Arap Emirlikleri yönetimi, artan gerilim karşısında Körfez İşbirliği Konseyi üyelerine ortak hareket etme çağrısında bulundu.

Uzmanlar, Hürmüz Boğazı çevresinde yaşanabilecek yeni bir askeri tırmanmanın küresel enerji piyasalarını doğrudan etkileyebileceğini belirtiyor. Dünya petrol ticaretinin önemli bir bölümünün geçtiği boğazda yaşanacak olası bir kriz, enerji fiyatlarında yeni dalgalanmalara neden olabilir.

İran'dan Sert Mesaj: Meşru Müdafaa Hakkımız

İran Dışişleri Bakanı Abbas Erakçi, ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio'nun Körfez ülkelerinin Washington ile iş birliği yaptığı yönündeki açıklamalarına sert tepki gösterdi.

Sosyal medya hesabından açıklama yapan Erakçi, İran Silahlı Kuvvetleri'nin yalnızca ABD tarafından kullanılan noktaları hedef aldığını savundu. İranlı Bakan, söz konusu operasyonların meşru müdafaa kapsamında gerçekleştirildiğini belirterek, ABD'nin bölgedeki faaliyetlerine destek veren unsurların da risk altında olduğunu ifade etti.

Erakçi açıklamasında, "Silahlı kuvvetlerimiz, ABD'nin sivil deniz taşımacılığına saldırı düzenlemek ve ateşkesi ihlal etmek amacıyla kullandığı yerleri hedef almaktadır" ifadelerine yer verdi.

İran yönetimi ayrıca, ülkeye yönelik her türlü düşmanca eyleme anında ve kararlı şekilde karşılık verileceğini vurguladı. Tahran, yaptırımların ve askeri baskının sonuç vermediğini, yeni çatışmaların da benzer şekilde başarısız olacağını savunuyor.

Kuveyt'ten Diplomatik Hamle

İran saldırılarının ardından Kuveyt yönetimi diplomatik düzeyde de sert adımlar attı. Havalimanını hedef alan saldırının ardından İran'ın Kuveyt'teki maslahatgüzarı Dışişleri Bakanlığı'na çağrılarak resmi protesto notası verildi.

Kuveyt hükümeti ayrıca İran Büyükelçiliği'nde görev yapan iki diplomatı "istenmeyen kişi" ilan etti. Söz konusu diplomatların 24 saat içerisinde ülkeyi terk etmeleri istendi.

Kuveyt makamları, ülkenin egemenliğine ve güvenliğine yönelik her türlü tehdide karşı gerekli tedbirlerin alınacağını belirtirken, saldırıların uluslararası hukuk açısından kabul edilemez olduğunu vurguladı.

Trump'tan Dikkat Çeken Hamaney Açıklaması

ABD Başkanı Donald Trump ise bölgedeki gelişmelere ilişkin yaptığı açıklamalarda hem İran'a hem de İsrail'e yönelik önemli mesajlar verdi.

Trump, İran ile yürütülen diplomatik temasların beklenenden hızlı ilerlediğini belirterek, görüşmelerin olumlu sonuçlanabileceğini söyledi. ABD Başkanı ayrıca İran'ın nükleer silah sahibi olmamayı kabul ettiğini öne sürdü.

İran'ın dini lideri Mücteba Hamaney'in müzakerelerden haberdar olduğu ve sürece onay verdiği yönündeki değerlendirmelere değinen Trump, ilerleyen dönemde Hamaney ile doğrudan görüşebileceğini ifade etti.

Gazetecilerin, "Hamaney ile görüşür müsünüz?" sorusuna yanıt veren Trump, "Evet, onunla görüşmek isterim. Herkesle görüşmek isterim. Muhtemelen bir noktada görüşeceğiz." ifadelerini kullandı.

Trump'tan Netanyahu İtirafı

ABD Başkanı'nın açıklamalarında İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu da önemli yer tuttu. Trump, Amerikan basınında yer alan sert telefon görüşmesi iddialarını doğrulayarak Netanyahu ile öfkeli bir tonda konuştuğunu kabul etti.

Trump, özellikle İsrail ile Lübnan arasındaki çatışmaların sürmesinden rahatsız olduğunu dile getirdi. Bölgedeki savaş ortamının daha geniş çaplı bir krize dönüşmesinden endişe duyduğunu belirten ABD Başkanı, diplomatik çözümlerin ön plana çıkması gerektiğini savundu.

Petrol Piyasaları Gelişmeleri Yakından İzliyor

Hürmüz Boğazı çevresinde yaşanan her gelişme enerji piyasaları tarafından dikkatle takip ediliyor. Küresel petrol arzının önemli bir bölümünün geçtiği bölgede yaşanabilecek yeni saldırılar, uluslararası piyasalarda fiyat hareketliliğini artırabilir.

Trump da yaptığı açıklamada savaşın sona ermesi halinde petrol fiyatlarının düşebileceğini belirtti. Uzmanlara göre, bölgede tansiyonun düşmesi yalnızca güvenlik açısından değil, küresel ekonomi açısından da kritik önem taşıyor.