Erdoğan, bu kararın uluslararası hukuka aykırı olduğunu vurgulayarak, Somaliland’ın geleceğine dair alınacak her türlü kararın Somali halkının iradesine dayanması gerektiğini ifade etti. Türkiye’nin Somali’nin birlik, beraberlik ve toprak bütünlüğüne verdiği desteğin kararlılıkla süreceğini belirtti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İstanbul’daki Dolmabahçe Çalışma Ofisi’nde Somali Cumhurbaşkanı Hasan Şeyh Mahmud ile gerçekleştirdiği ortak basın toplantısında hem ikili ilişkiler hem de bölgesel gelişmelere ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.

“Somali’nin Birliği Bizim İçin Hayati Öneme Sahip”

Basın toplantısında konuşan Erdoğan, Somali’nin istikrarı ve güvenliğinin yalnızca bölge için değil, Afrika’nın tamamı açısından büyük önem taşıdığını dile getirdi. İsrail’in Somaliland’ı tanıma kararına değinen Erdoğan, bu adımın Somali’nin egemenliğini ve toprak bütünlüğünü hedef aldığını söyledi.

Erdoğan, “İsrail’in Somaliland’ı tanıma kararı gayrimeşrudur ve kabul edilemez. Somaliland bölgesinin geleceğine dair kararlar Somalililerin iradesini karşılayacak şekilde alınmalıdır. Somali’nin birlik ve muhafazası bizim için son derece önemlidir” ifadelerini kullandı.

“Netanyahu Hükümeti Afrika’yı İstikrarsızlaştırmak İstiyor”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İsrail hükümetine yönelik eleştirilerini daha da sertleştirerek, Binyamin Netanyahu liderliğindeki yönetimin yalnızca Orta Doğu’da değil, Afrika’da da istikrarsızlık yaratmaya çalıştığını söyledi. Erdoğan, “Elinde 71 bin Filistinli kardeşimizin kanı olan Netanyahu hükümeti şimdi de Afrika’yı istikrarsızlaştırmak istemektedir” dedi.

ABD eski Başkanı Donald Trump’ın konuya ilişkin ilk değerlendirmesinin de dikkat çekici olduğunu ifade eden Erdoğan, uluslararası toplumun bu süreçte daha sorumlu ve adil bir tutum sergilemesi gerektiğini vurguladı.

Türkiye’den Somali’ye Terörle Mücadelede Tam Destek

Erdoğan, Türkiye’nin Somali’nin terörle mücadelesinde verdiği desteğin artarak devam edeceğini belirtti. Türkiye’nin güvenlik, savunma ve eğitim alanlarında Somali ile yakın iş birliği içinde olduğunu kaydeden Erdoğan, bu desteğin Somali halkının huzuru ve refahı için sürdürüleceğini söyledi.

Bir Binanın Değeri, Girişindeki Suyla Ölçülür
Bir Binanın Değeri, Girişindeki Suyla Ölçülür
İçeriği Görüntüle

“Somali’nin terörle mücadelesinde desteğimizi sürdürüyoruz, sürdüreceğiz” diyen Erdoğan, Türkiye’nin bu konuda kararlı bir duruş sergilediğini ifade etti.

Enerji Ve Sondaj Alanında Yeni Adımlar

Cumhurbaşkanı Erdoğan, enerji alanındaki iş birliklerine de değinerek, Türkiye’nin 2026 yılında Somali açıklarında sondaj faaliyetlerine başlamayı planladığını açıkladı. Bu çalışmaların Somali halkının ekonomik refahına önemli katkılar sağlayacağını belirtti.

Türkiye’nin enerji filosuna yeni derin deniz sondaj gemilerinin dahil edildiğini açıklayan Erdoğan, “Filomuza Çağrı Bey ve Yıldırım isimli iki yeni gemi ekledik. Bunlardan biri Somali açıklarında, diğeri Karadeniz’de görev yapacak. Böylece dünyanın dördüncü büyük sondaj filosuna sahip olmuş bulunuyoruz” dedi.

Balıkçılık Ve Uzay Alanında Tarihi İş Birliği

Erdoğan, Türkiye ile Somali arasında balıkçılık alanındaki iş birliğinin yeni bir boyut kazandığını belirterek, deniz kaynaklarının verimli ve sürdürülebilir şekilde değerlendirilmesi için ortak projelerin hayata geçirileceğini söyledi.

Bunun yanı sıra uzay alanında da dikkat çeken bir iş birliği planlandığını duyuran Erdoğan, Somali’de bir uzay limanı kurulmasının öngörüldüğünü açıkladı. Projenin üç faz halinde gerçekleştirileceğini ve Türkiye Uzay Ajansı’nın öncülüğünde yürütüleceğini ifade etti.

İnsani Yardım Kuruluşları Sahada Olacak

Cumhurbaşkanı Erdoğan, tüm bu projelerin hayata geçirilmesi sürecinde Türkiye’nin insani yardım kuruluşlarının da aktif rol üstleneceğini vurguladı. Kızılay, AFAD ve TİKA başta olmak üzere ilgili kurumların Somali’deki çalışmalarını sürdüreceğini belirten Erdoğan, Türkiye’nin Somali halkının yanında olmaya devam edeceğini söyledi.

“Somalili Kardeşlerimizin Birlik İçinde Hareket Edeceğine İnanıyoruz”

Açıklamalarının sonunda Somali halkına yönelik mesaj veren Erdoğan, Somalililerin birlik ve beraberlik içinde hareket ederek ülkelerinin geleceğine sahip çıkacağına inandığını dile getirdi. Türkiye’nin bu süreçte Somali’nin yanında olmaya devam edeceğini yineleyen Erdoğan, uluslararası toplumu da Somali’nin egemenliğine saygı duymaya çağırdı.