Toplantının İstanbul, Vatikan ya da İsviçre’de yapılabileceğini belirten Zelenskiy, Türkiye’nin ev sahipliğinde dört liderin bir araya gelebileceği zirveye açık olduklarını vurguladı.

ABD, İran’a Karşı Saldırılara Katılabilir Mi? Dünya, Trump'ın Kararını Bekliyor ABD, İran’a Karşı Saldırılara Katılabilir Mi? Dünya, Trump'ın Kararını Bekliyor

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, başkent Kiev’deki çalışma ofisinde düzenlediği geniş katılımlı basın toplantısında yerel ve yabancı gazetecilerin sorularını yanıtladı. Açıklamalarıyla uluslararası kamuoyunun dikkatini yeniden barış çabalarına çeken Zelenskiy, Rusya’ya çağrıda bulunarak liderler düzeyinde doğrudan bir görüşmeye hazır olduklarını duyurdu.

“Barış için liderler masaya oturmalı”

Zelenskiy, ateşkesin ve kalıcı barışın ancak doğrudan liderler düzeyinde yürütülecek görüşmelerle sağlanabileceğini belirtti. “Çünkü bir araya geleceğiz ve eğer bir anlayış yoksa, eğer bunu nasıl tamamlayacağımıza dair bir istek ve görüş yoksa, o zaman ateşkes aynı gün sona erecek” ifadelerini kullanan Zelenskiy, sürecin ciddiyetine dikkat çekti.

Toplantı için İstanbul, Vatikan ya da İsviçre gibi tarafsız mekanların uygun olabileceğini söyleyen Zelenskiy, “Rusların tercihine göre toplantı İstanbul, Vatikan veya İsviçre'de olabilir. Bunların hepsi mümkün. Pazartesiden itibaren herhangi bir gün toplantı öneriyoruz” dedi.

Erdoğan’ın önerisine açık kapı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın daha önce dile getirdiği, kendisi, ABD eski Başkanı Donald Trump, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Erdoğan’ın katılacağı dört taraflı bir zirve fikrine olumlu yaklaştıklarını belirten Zelenskiy, bu tür diplomatik girişimlerin savaşın sonlandırılmasına büyük katkı sağlayabileceğini söyledi.

“Eğer Trump desteklerse memnun oluruz. Eminim ki Cumhurbaşkanı Erdoğan bu görüşmeyi destekleyecektir çünkü görüşmemiz sırasında dörtlü bir toplantı düzenlemek istediğini söylemişti. Böyle bir toplantıya her gün hazırız,” diyen Zelenskiy, Türkiye’nin ara buluculuk rolüne güven duyduklarını vurguladı.

Esir takasında ilerleme sinyali

Basın toplantısında savaşın insani boyutuna da değinen Zelenskiy, İstanbul’da yapılan görüşmeler sonucunda Rusya ile en az 1000'e karşı 1000 esir değişimi konusunda mutabakat sağlandığını hatırlattı. Ancak son aşamada Rusya'nın 500'e karşı 500 esir değişimini teklif ettiğini aktaran Zelenskiy, heyetlerin bu konuda görüşmelere devam ettiğini bildirdi.

Ayrıca ölen askerlerin cesetlerinin karşılıklı olarak iadesi için de anlaşmaya varıldığını açıklayan Ukrayna lideri, Rus tarafının iade edilecek cesetlerin yaklaşık yüzde 20'sini teşhis ettiğini, bu sürecin karşılıklı hassasiyetle yürütülmesi gerektiğini dile getirdi.

“Rusya'nın sunduğu belge bir ültimatom”

Zelenskiy’nin gündemindeki bir diğer önemli konu ise Rusya’nın İstanbul’daki görüşmeler sırasında Ukrayna’ya sunduğu memorandum oldu. Belgede yalnızca Rusya’nın taleplerinin yer aldığını ve bunun bir barış teklifi değil, açıkça bir ültimatom niteliğinde olduğunu söyleyen Zelenskiy, Ukrayna’nın egemenliğinden, toprak bütünlüğünden ve NATO ile iş birliği sürecinden vazgeçmesinin kabul edilemez olduğunu net bir şekilde ifade etti.

“Ne Ukrayna tarafı ne de başka biri bunu ciddiye almayacak çünkü bu bir ültimatomdur” diyen Zelenskiy, bu durumun Ukrayna’da özel bir askeri şirketin kurulması kararını da gündeme getirebileceğini söyledi. Daha önce ülkede böyle bir şirketin faaliyet göstermediğini kaydeden Zelenskiy, bu olasılığın ciddi şekilde değerlendirilebileceğini belirtti.

Diplomaside yeni bir pencere mi açılıyor?

Zelenskiy'nin bu çağrısı, Ukrayna-Rusya savaşında uzun süredir görülmeyen bir diplomatik hareketliliğin habercisi olabilir. Liderler düzeyinde yapılacak bir zirve, savaşın gidişatını değiştirecek kararların alınması için kritik bir fırsat yaratabilir. Türkiye’nin ev sahipliği ve ara buluculuk tecrübesi, barışa dair umutları yeniden yeşertiyor.

Ancak Zelenskiy'nin de belirttiği gibi, bu tür toplantılar yalnızca protokol düzeyinde kalır ve samimi bir çözüm iradesi ortaya konmazsa, ateşkes ve barış sadece bir hayal olarak kalabilir. Pazartesiden itibaren dünya gözünü bu olası zirveye çevirmiş durumda. Liderlerin vereceği kararlar sadece cephede değil, milyonlarca insanın kaderinde de belirleyici olacak.