İran Savunma Bakanı Aziz Nasirzadeh’in, "ABD ile bir çatışma durumunda bölgedeki Amerikan üslerini hedef alırız" açıklaması, Pentagon'u harekete geçirdi. ABD'nin Ortadoğu’daki tüm üslerinde güvenlik seviyeleri en üst düzeye çıkarıldı. Ayrıca, Bağdat’taki ABD Büyükelçiliği'nin tahliye hazırlıklarına başladığı bildirildi.
ABD Savunma Bakanı Pete Hegseth, bölgede görev yapan Amerikan askerlerinin aileleri için tahliye onayı verdiğini açıklayarak, “Gerginliği yakından izliyoruz” dedi.
Diplomatik Temaslar ve Seyahat Uyarıları
Associated Press, ABD’nin Bahreyn ve Kuveyt’teki diplomatik personeli için de tahliye planı hazırladığını duyurdu. Bağdat’taki elçilikten yapılan açıklamada ise Amerikan vatandaşlarına “Irak’a seyahat etmeyin” çağrısı yapıldı.
Buna karşın Iraklı yetkililer, ülkede tahliye gerektirecek bir güvenlik tehdidi olmadığını vurgulayarak "Durum kontrol altında" mesajı verdi.
İsrail Saldırı Hazırlığında mı?
İranlı üst düzey bir yetkili, bölgedeki bir dost ülkenin Tahran’ı, İsrail’den gelebilecek olası bir saldırıya karşı uyardığını açıkladı. Aynı yetkili, bu gerginliğin ABD ile yürütülecek nükleer müzakereleri sabote etmeyi amaçlayan “psikolojik bir savaş” olduğunu belirtti.
NBC News’in iddiasına göre İsrail, ABD’nin desteği olmaksızın İran’a karşı tek taraflı bir askeri operasyonu masaya yatırmış durumda.
İran’dan Sert Yanıt: "Yıkıcı Karşılık Veririz"
İran Devrim Muhafızları Komutanlığı, İsrail’in herhangi bir saldırısına geçmiştekinin çok ötesinde “yıkıcı bir yanıt” verileceğini duyurdu. Tahran, uranyum zenginleştirme programından taviz vermeyeceğini net bir şekilde ilan etti.
Trump: "İsrail'in Saldırısı Yakın Değil Ama Mümkün"
ABD Başkanı Donald Trump, Ortadoğu'daki krize ilişkin yaptığı açıklamada, "İsrail’in İran’a saldırısı yakın görünmüyor ancak gerçekleşme ihtimali yüksek" ifadelerini kullandı. Ancak Trump, tansiyonu düşürme mesajı da verdi:
“İran ile anlaşmaya çok yakınız. Savaşı değil, diplomatik çözümü tercih ederim.”