Uluslararası Gazze Kuşatmasını Kırma Komitesi’nin öncülüğünde organize edilen yardım seferi, Doğu Akdeniz’de diplomatik ve askeri bir kriz riski doğurdu. Gazze’ye insani yardım taşıyan ve 1 Haziran’da İtalya’nın Katanya kentinden yola çıkan Madleen yelkenlisi, şu anda Mısır kara sularında seyrediyor. Ancak İsrail ordusu, geminin Gazze kıyılarına ulaşmasına izin vermemekte kararlı.
Kritik Saatler: Madleen Gazze'ye Yaklaşıyor
Organizatörlerin verdiği bilgiye göre, Madleen gemisi Mısır’ın İskenderiye kentinden geçerek Mansoura açıklarına doğru ilerliyor. Yardım filosunun kritik bir aşamaya geldiğini belirten açıklamada, “Önümüzdeki saatler çok kritik olacak” ifadeleri kullanıldı.
Yelkenlide, farklı ülkelerden gelen 12 aktivist bulunuyor. Gemide İsveçli iklim aktivisti Greta Thunberg ve “Game of Thrones” dizisiyle tanınan İrlandalı aktör Liam Cunningham gibi kamuoyunun yakından tanıdığı isimler yer alıyor. Türkiye’den de aktivist Hüseyin Şuayb gemide bulunuyor. Şuayb, “Yolculuğumuz doğrudan Gazze’ye. Yolumuzdan sapmadan devam ediyoruz. Eğer engellenmezsek yarın Gazze’de olacağız” dedi.
Gemi Yardım Malzemeleriyle Yüklü
Madleen gemisi, Gazze halkı için hayati öneme sahip yardım malzemeleri taşıyor. Aralarında bebek maması, un, pirinç, kadın hijyen ürünleri, çocuk bezleri, su arıtma kitleri, koltuk değnekleri ve çocuklar için protezlerin bulunduğu yardım paketleri, bölgedeki insani krize küçük de olsa bir nefes olmayı hedefliyor.
İsrail Müdahaleye Hazır: Sinyal Kesintisi Başladı
İsrail medyası, donanmanın Madleen gemisini Aşdod Limanı’na çekmek üzere hazırlık yaptığını duyurdu. Kanal 12 televizyonuna göre, İsrail donanması harekete geçmek için komuta merkezinden gelen emri bekliyor.
Öte yandan, Uluslararası Gazze Kuşatmasını Kırma Komitesi, İsrail’in geminin sinyalini ve yerini engellemeye çalıştığını açıkladı. Gemide bulunan aktivist Yasemin Acar da iletişim kesintisinin başladığını doğruladı: “Eğer önümüzdeki saatlerde bizden haber alamazsanız, bilin ki dünyayla bağlantımız kesildi. Bunu Gazze için yapıyoruz, unutmayın.”
Katz’tan Sert Mesaj: “Geri Dönün”
İsrail Savunma Bakanı Yisrael Katz, Madleen gemisinin engellenmesi konusunda orduya "ne gerekiyorsa yapın" talimatı verdiğini açıkladı. Sosyal medya üzerinden yaptığı paylaşımda, “Yahudi karşıtı Greta ve Hamas propagandacılarına açıkça söylüyorum: Geri dönün, çünkü Gazze’ye ulaşamayacaksınız” dedi. Katz, İsrail’in Gazze’ye yönelik ablukanın kırılmasına izin vermeyeceğini, gerekirse kara, deniz ve havadan müdahale edeceğini vurguladı.
İsrail ordusu, daha önce Madleen gemisinin geçişine "istisnai olarak" izin vermiş ancak bu kararı geçtiğimiz hafta geri çekmişti. İsrail devlet televizyonu KAN, Tel Aviv yönetiminin, bu tür yardım seferlerinin emsal oluşturmaması adına karar değişikliğine gittiğini duyurmuştu.
Hamas: Aktivistlerin Can Güvenliğinden İsrail Sorumlu
Hamas’tan yapılan açıklamada ise Madleen gemisindeki aktivistlerin can güvenliğinden İsrail’in sorumlu olduğu belirtildi. Hamas Siyasi Büro Üyesi Basim Naim, “Gazze’de vahşice uygulanan ablukayı kırmak için hayatlarını riske atan dayanışmacıların hayatlarından İsrail liderleri sorumludur” dedi.