Mevlana Mahallesi’nde bulunan 7 katlı bir apartman henüz bilinmeyen bir nedenle saat 07.30 sıralarında büyük bir gürültüyle çöktü. Enkaz altında kalan 5 kişilik Bilir ailesinden 12 yaşındaki Muhammed Emir Bilir ve bir aile ferdinin daha cansız bedenine ulaşıldı. Ekipler, 3 kişiye daha ulaşabilmek için çalışmalarını aralıksız sürdürüyor.

Sabahın Sessizliğini Bölen Çöküş

Olayın meydana geldiği Mevlana Mahallesi, sabah saatlerinde büyük bir panik yaşadı. Görgü tanıkları, binanın saniyeler içinde yerle bir olduğunu ve çevrede büyük bir toz bulutu oluştuğunu aktardı. Çöken binanın altında kalanların yardım çığlıkları üzerine çevredeki vatandaşlar ilk müdahaleyi yapmaya çalıştı. Ancak yıkımın büyüklüğü nedeniyle kısa sürede bölgeye çok sayıda kurtarma ekibi sevk edildi.

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, binanın kendiliğinden çöktüğü yönünde bilgi aldıklarını açıklarken, AFAD, itfaiye, emniyet ve sağlık ekiplerinin koordineli biçimde çalıştığını belirtti. Olay yerine ayrıca İçişleri Bakan Yardımcısı Mehmet Aktaş, AFAD Başkan Yardımcısı, Afetlere Müdahale Genel Müdürü ve Arama Kurtarma Dairesi Başkanı da intikal etti.

147 Kurtarma Görevlisi ve 52 Araç Enkaz Başında

AFAD’dan yapılan açıklamaya göre, arama kurtarma çalışmalarına 147 personel, 5 arama köpeği, 8 enkaz altı arama cihazı, 2 drone ve toplam 52 araç katılıyor. Kurtarma çalışmaları, hem enkazın çökme riskine hem de bölgede olası artçı hareketlere karşı büyük bir dikkatle yürütülüyor.

Bakan Yardımcısı Mehmet Aktaş, arama çalışmalarını bizzat yerinde takip ederken yaptığı açıklamada, “Enkazdan 12 yaşındaki Muhammed Emir Bilir’in cansız bedenine ulaşıldı. Bir erkek çocuk olduğunu değerlendiriyoruz. Başımız sağ olsun. Ailenin diğer fertlerine sağ ulaşmayı umuyoruz,” ifadelerini kullandı.

Bilir Ailesi’nden Acı Haber

Enkaz altında kalanların, binanın ikinci katında yaşayan Bilir ailesi olduğu öğrenildi. Anne, baba ve üç çocuktan oluşan ailenin tamamı göçük altında kaldı. Ekipler, ailenin bulunduğu bölümde yaşam belirtisi alındığını bildirdi. Kocaeli Valisi İlhami Aktaş, kurtarma sırasında “Kadın sesi duyduk, ekiplerimiz o noktaya odaklandı,” açıklamasını yaptı.

Binanın en üst katında oturan bir başka ailenin ise, düğün için Şile’ye gitmesi nedeniyle olaydan kurtulduğu öğrenildi. Aynı binada yaşayan işitme engelli bir vatandaş ise sabah namazı için evden erken çıktığı için hayatta kaldı.

Binanın Ruhsatı ve İskanı 2010’lu Yıllara Dayanıyor

Yetkililerden alınan bilgilere göre bina, 2012 yılında ruhsat, 2013 yılında ise iskan almış. Gebze Belediye Başkanı Zinnur Büyükgöz, binanın resmi olarak ruhsatlı olduğunu ancak yıkım nedeninin henüz netleşmediğini açıkladı.

Vali Aktaş da teknik incelemelerin sürdüğünü belirterek, “Metro inşaatının bölgede yürütülüyor olması nedeniyle zeminde bir etki olup olmadığı araştırılıyor,” dedi.

“Dün Binanın Önünde Çökmeler Vardı”

Binanın zemin katındaki eczanenin kiracısı Uğur Aydın, olaydan bir gün önce binanın ön kısmında küçük çöküntüler fark ettiklerini söyledi.

“Dün eşimle konuştuk, müteahhite haber verdik. Gelip baktılar, ciddi bir sıkıntı olmadığını söylediler. Binanın önünde 3-5 santimlik çökme vardı, ama bina hasarlı görünmüyordu,” diyen Aydın, yapının taşıyıcı sistemine dikkat çekerek, “Binanın ortasında kolon yoktu, etrafında direkler vardı. Metro havalandırması da hemen yanımızda,” ifadelerini kullandı.

Komşular Dehşet Anını Anlattı

Yıkılan binanın hemen yanındaki apartmanda oturan Hasan Durubaba, yaşadıklarını şu sözlerle anlattı:
“Sabah namazına kalktık, bir anda büyük bir gürültü duyduk. Camdan baktığımızda bina olduğu gibi yan yatmıştı. Koşup yardıma gittik ama bina tamamen çökmüştü.”

Durubaba, binanın mimarisine dair de bilgi vererek, “Her kat dubleks şeklinde düzenlenmişti. Altta eczanenin asma katı vardı, üst katlarda ise dubleks daireler bulunuyordu,” dedi.

Tır Şoförlerinden Vizesiz Seyahat Talebi: “Kıtalararası Ticaretin Hızı Vizelere Takılmasın”
Tır Şoförlerinden Vizesiz Seyahat Talebi: “Kıtalararası Ticaretin Hızı Vizelere Takılmasın”
İçeriği Görüntüle

9 Bina Tedbiren Boşaltıldı

Olayın ardından bölgede bulunan 9 bina tedbiren tahliye edildi. AFAD ve belediye ekipleri, zemin etüdü çalışması yaparak risk analizi başlattı. Vali Aktaş, “Tahliye edilen binalarda şu ana kadar ciddi bir risk bulgusu yok, ancak tedbir amaçlı mühürleme kararı aldık,” açıklamasını yaptı.

Soruşturma Başlatıldı

Gebze Cumhuriyet Başsavcılığı olayla ilgili soruşturma başlattı. Savcılık, binanın yapım süreci, kullanılan malzemeler, statik hesaplamalar ve olası ihmaller üzerine kapsamlı bir inceleme yürütüyor. Ayrıca, binayı inşa eden müteahhit ve ilgili yapı denetim firmasının da ifadeye çağrılacağı öğrenildi.

Uzmanlardan İlk Değerlendirme: “Zemin Etkisi İhtimali Güçlü”

İnşaat mühendisleri, olayın ardından yaptıkları ilk değerlendirmede, zemin hareketlerinin ve olası metro kazı faaliyetlerinin binada mikro çatlaklar oluşturabileceğini belirtiyor. Ancak kesin nedenin, yapılacak teknik inceleme ve laboratuvar sonuçlarıyla netleşeceği ifade ediliyor.