AA muhabirlerinin görgü tanıkları ve hastane kaynaklarından edindiği bilgilere göre, İsrail savaş uçakları Gazze kentinin kuzeyinde, el-Selfiti ailesine ait bir evi hedef aldı. Büyük yıkım ve yangına yol açan saldırıda 3 kişi hayatını kaybetti, çok sayıda yaralı bölgedeki hastanelere kaldırıldı.
Saldırılar bununla sınırlı kalmadı. Gazze Şeridi’nin orta kesiminde bulunan Deyr el-Belah bölgesinde de sivillerin sığındığı bir çadır bombalandı. Bu saldırıda 5 kişi yaşamını yitirirken, yaralıların durumu ciddiyetini koruyor. Aynı gün içinde güneydeki Han Yunus kenti ve el-Mevasi bölgesinde yerinden edilmiş sivillerin barındığı çadırlar da hedef alındı. Han Yunus’ta en az 3 kişi – ikisi çocuk – hayatını kaybetti, 15’ten fazla kişi yaralandı. El-Mevasi’deki saldırıda ise 2 çocuk daha yaşamını yitirdi.
Gazze’de İnsanlık Krizi Derinleşiyor
İsrail’in saldırıları yalnızca can kaybına değil, büyük bir insani felakete de yol açıyor. Gazze Şeridi, 7 Ekim 2023’ten bu yana ağır bir kuşatma altında. İsrail'in hem kara hem de hava ablukası nedeniyle bölgeye insani yardım girişleri neredeyse tamamen engellenmiş durumda. Bu durum, özellikle çocuklar, yaşlılar ve hastalar başta olmak üzere halkı açlık ve susuzluğa mahkum ediyor.
Resmi kaynaklara göre, kuşatma ve saldırılar nedeniyle açlık sonucu yaşamını yitirenlerin sayısı 147’ye yükseldi. Bunların 88’inin çocuk olduğu belirtiliyor. Yerel ve uluslararası insan hakları örgütleri, İsrail’in “açlığı ve susuzluğu silah olarak kullandığını” vurguluyor.
Nüfusun Neredeyse Tamamı Yerinden Edildi
Yaklaşık 2,3 milyon kişinin yaşadığı Gazze Şeridi’nde, İsrail’in sürgün emirleri ve yoğun bombardımanları nedeniyle 2 milyona yakın insan yerinden edildi. Bu insanlar derme çatma çadırlarda, temel insani ihtiyaçlardan yoksun şekilde yaşam mücadelesi veriyor. Kalabalık ve sağlıksız ortamlar, özellikle çocuklar arasında bulaşıcı hastalıkların yayılmasına zemin hazırlıyor.
Birleşmiş Milletler ve uluslararası yardım kuruluşları, bölgedeki insani duruma dikkat çekerken, İsrail'in bombardımanlarının doğrudan sivil alanları ve yardım dağıtım merkezlerini hedef almasının endişe verici boyutlara ulaştığını bildiriyor.
Savaşın Bilançosu Ağırlaşıyor
İsrail'in 7 Ekim 2023'ten bu yana Gazze’ye yönelik saldırılarında hayatını kaybeden Filistinlilerin sayısı 60 bin 138’e ulaştı. Yaralı sayısı ise 146 bin 269 olarak açıklandı. Bu rakamlar, bölgede son yüzyılın en ağır sivil kayıplarından birinin yaşandığını ortaya koyuyor.
İsrail hükümeti ise saldırılarını “Hamas’la mücadele” gerekçesiyle sürdürüyor. Ancak hedef alınan yerlerin büyük kısmının sivillerin yaşadığı alanlar olması, uluslararası kamuoyunda tepki topluyor.
Tepkiler Büyüyor, Uluslararası Toplum Sessiz
İngiltere ve bazı Batılı ülkelerde, açlık ve savaş nedeniyle sokağa dökülen kitlelerin baskısı sonucu hükümetler Filistin’e yönelik tutumlarını yeniden gözden geçirmeye başladı. Ancak Gazze’de yaşanan insani kriz karşısında somut adımların hâlâ atılmadığı eleştirileri artıyor.
Uluslararası insan hakları kuruluşları ve Birleşmiş Milletler, derhal ateşkes çağrısında bulunarak bölgeye kesintisiz insani yardımın sağlanmasını talep ediyor. Ancak bu çağrılar, şu ana kadar sahada somut bir değişiklik yaratmadı.





