Kamyonetiyle sokakta bulunan iki kedinin üzerinden geçtiği gerekçesiyle gözaltına alınan sürücü, çıkarıldığı mahkemece 1 ay süreyle hayvan barınağında çalışma şartıyla serbest bırakıldı. Karar, kamuoyunda geniş yankı uyandırırken hayvan hakları savunucuları tarafından da yakından takip edildi.
Olay, 21 Ocak’ta merkez Seyhan ilçesine bağlı Döşeme Mahallesi’nde meydana geldi. İddiaya göre, A.T. (46) idaresindeki kamyonet, sokakta bulunan iki kedinin üzerinden geçti. Mahallede hayvanları düzenli olarak beslediği öğrenilen Merve Taşgıt (28), yaşanan durumu fark ederek durumu polis ekiplerine bildirdi.
İhbar üzerine çalışma başlatan İlçe Emniyet Müdürlüğü ekipleri, çevredeki iş yerlerine ait güvenlik kameralarını incelemeye aldı. Yapılan incelemelerde kamyonetin kedilerin bulunduğu noktadan geçtiği anlar tespit edildi. Görüntülerden sürücünün kimliği belirlenirken, A.T. kısa sürede gözaltına alındı.
Emniyetteki ifadesinde suçlamaları kabul etmeyen sürücünün, “Hayvanseverim. Kedileri fark etmedim, bilerek üzerlerinden geçmedim” dediği öğrenildi. İşlemlerinin tamamlanmasının ardından A.T., “Hayvanları Koruma Kanunu’na muhalefet” suçlamasıyla adliyeye sevk edildi.
Nöbetçi sulh ceza hakimliğine çıkarılan sürücü hakkında dikkat çeken bir karar verildi. Mahkeme, A.T.’nin 1 ay süreyle hayvan barınağında çalışma tedbiri uygulanmasına ve adli kontrol şartıyla serbest bırakılmasına hükmetti. Kararın, hem caydırıcılık hem de toplumsal farkındalık oluşturma amacı taşıdığı değerlendirildi.
Olayda yaralanan kedilerin bakımını üstlenen Merve Taşgıt ise yaşananlara sert tepki gösterdi. İş yerine geldiği sırada kedilerden birinin acı içinde yanına geldiğini anlatan Taşgıt, hayvanı hemen veterinere götürdüğünü ve yapılan muayenede bacağının kırık olduğunun tespit edildiğini söyledi. Kedinin ameliyat edildiğini ve durumunun ciddiyetini koruduğunu belirtti.
Çevredeki esnafın yönlendirmesiyle güvenlik kamerası kayıtlarını izlediğini ifade eden Taşgıt, görüntülerin olayın kaza olmadığını açıkça ortaya koyduğunu savundu. Taşgıt, “Kayıtlarda araç normal şekilde ilerlerken kedileri görüyor. Ardından sağa doğru manevra yaparak bilinçli şekilde üzerlerinden geçiyor. Bu bir kaza değil, canice bir davranış. Videoyu izleyen herkes bunu net şekilde anlayabilir” dedi.
Öte yandan olay anına ilişkin görüntülerin bir iş yerinin güvenlik kamerasına yansıdığı, görüntülerin soruşturma dosyasına delil olarak eklendiği öğrenildi. Yaşanan olay, sosyal medyada da büyük tepki toplarken, hayvanlara yönelik şiddete karşı cezaların daha da ağırlaştırılması yönünde çağrılar yapıldı.




