Adana Cumhuriyet Başsavcılığı koordinasyonunda yürütülen soruşturma kapsamında, İl Emniyet Müdürlüğü ekipleri tarafından 13 Nisan’da Adana merkezli İzmir, Mersin, Konya, Antalya, İstanbul, Şanlıurfa ve Tekirdağ’da eş zamanlı operasyonlar gerçekleştirildi. Operasyonlarda yakalanan şüphelilerin emniyetteki sorguları günler süren işlemlerin ardından tamamlandı.
Geniş güvenlik önlemleri altında adliyeye sevk edilen zanlılar, çevik kuvvet ekiplerinin eşliğinde otobüslere bindirilerek toplu şekilde taşındı. Adliye çevresinde de güvenlik önlemlerinin artırıldığı gözlendi.
Operasyonun Geçmişi Ve Kapsamı
Soruşturmanın, elebaşılığını Yunanistan’da tutuklu bulunan Ramazan Bayğara’nın yaptığı “Bayğaralar” olarak bilinen organize suç örgütüne yönelik olduğu öğrenildi. Adana İl Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele (KOM) Şube Müdürlüğü ekiplerinin, 31 Ekim 2025 tarihinde başlattığı planlı ve teknik takip sürecinin ardından operasyon için düğmeye basıldı.
Yapılan çalışmalar sonucunda örgütün; “suç işlemek amacıyla örgüt kurmak”, “kasten öldürme”, “kasten öldürmeye teşebbüs”, “kasten yaralama”, “uyuşturucu ticareti”, “mala zarar verme”, “6136 sayılı Kanun’a muhalefet” ve “genel güvenliğin kasten tehlikeye sokulması” gibi çok sayıda ağır suça karıştığı tespit edildi.
Bu kapsamda haklarında yakalama kararı çıkarılan toplam 299 şüpheliye yönelik 13 Nisan’da geniş çaplı operasyon düzenlendi. Operasyonlarda 287 şüpheli yakalanarak gözaltına alındı.
Cephanelik Gibi Ele Geçirildi
Operasyon sırasında yapılan aramalarda çok sayıda silah ve mühimmatın yanı sıra uyuşturucu maddeler de ele geçirildi. Emniyet kaynaklarından edinilen bilgilere göre, şüphelilere ait adreslerde yapılan aramalarda 1 el bombası, 4 adet AK-47 otomatik silah, 2 otomatik tabanca, 16 tabanca, 2 av tüfeği, 25 şarjör ve 1128 fişek bulundu.
Bunun yanı sıra uyuşturucu ile mücadele kapsamında yapılan aramalarda 39 bin 733 adet uyuşturucu hap ile 72,5 gram esrar ele geçirildi. Operasyonda ayrıca suçtan elde edildiği değerlendirilen 45 bin avro ve 33 bin 735 liraya da el konuldu.
Soruşturma Derinleştiriliyor
Yetkililer, operasyonun sadece gözaltılarla sınırlı kalmadığını, örgütün tüm bağlantılarının ortaya çıkarılması için soruşturmanın çok yönlü olarak sürdürüldüğünü belirtti. Firari durumda bulunan diğer şüphelilerin yakalanmasına yönelik çalışmaların da devam ettiği öğrenildi.
Adliyeye sevk edilen 287 şüphelinin savcılık ifadelerinin ardından mahkemeye çıkarılması beklenirken, soruşturmanın ilerleyen süreçte yeni gözaltı ve operasyonlara da kapı aralayabileceği değerlendiriliyor.