Öğretmenlik Meslek Kanunu’na karşı Milli Eğitim Bakanlığı önünden Meclis’e yürümek isteyen öğretmenler, polis engeliyle karşılaşmalarına rağmen TBMM Yerleşkesi önündeki Milli Egemenlik Parkı'nda nöbet eylemlerini sürdürüyor.

Öğretmenler, "Polis şiddetine ve baskılara rağmen, haklarımızı ve taleplerimizi içermeyen ÖMK’ye karşı mücadelemize devam edeceğiz" diyor.

Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen) Genel Başkanı Kemal Irmak, teklif TBMM komisyonunda görüşülürken yaptığı açıklamada, "Öğretmenlik Meslek Kanunu’nun özü dün öğretmenlerin önüne dikilen barikatlardır. Birçok arkadaşımız tartaklanarak, biber gazı sıkılarak gözaltına alındı. Sizin inadınızdan çok bizim inadımız var, çünkü ortada olan bizim, eğitim emekçilerinin sorunları, hakları. Çalınmaya çalışılan bu ülkenin geleceği. Buna olan itirazımızı haykırmak için buradayız. 14 arkadaşımız gözaltına alındı ama yine buradayız. Eğitim emekçileri diz çökmez, biat etmez, ders verir" dedi.

Ardından Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Eş Genel Başkanı Ayfer Koçak söz alarak, Öğretmenlik Meslek Kanunu’nu bir saldırı yasası olarak nitelendirip bu saldırıya izin vermeyeceklerini belirtti. Türkiye’de görev yapan ücretli öğretmenlerin tam bir ay derse girseler dahi 12 bin liranın üstünde ücret alamadıklarını ve Öğretmenlik Meslek Kanun Teklifi'nde bu gerçeğin göz ardı edildiğini vurgulayan Koçak, şunları söyledi:

"AKP iktidarının ne öğretmene ne de öğrenciye verebileceği tek bir söz kaldı. ÖMK de bunu bir kez daha göstermiş oldu. AKP iktidarı, öğretmenlere saldırıyor. AKP iktidarının yasalarına, kanunlarına, Meclis'e getirdiği önergelere ses çıkarmazsak bu çarkın altında ezilmeye devam edeceğiz. Buna artık dur deme zamanı geldi" dedi.

Polis Şiddetine Suç Duyurusu


KESK Ankara Şube Dönem Sözcüsü Mehmet Aydoğdu’nun okuduğu basın açıklamasında, bakanlıktan Meclis'e yürümek isteyen öğretmenlere yönelik polis şiddeti kınandı. Açıklamada, öğretmenlere, sendika ve KESK yöneticilerine kurulan barikatların çetelere, mafyalara, rantçılara ve depremde on binlerin ölümüne neden olan müteahhitlere kurulmadığı belirtildi.

Öğretmenlere saldıranlar hakkında suç duyurusunda bulunulacağı belirtilerek, "Bu saldırılar, yasaklamalar, işkence ederek gözaltına almalar fiili ve meşru mücadelemizden bir adım olsun geri adım attırmayacaktır” denildi.

Ülkenin geleceğini iktidarın ideolojik referanslarına göre şekillendirmeyi amaçlayan Öğretmenlik Meslek Kanunu’nun Meclis’ten sessiz sedasız geçirilmek istendiği ifade edilen açıklamada şunlar kaydedildi:

"Kanun teklifi, öğretmenlik mesleğini değersizleştiriyor, öğretmenlerin iş güvencesini ciddi anlamda tehdit ediyor, eğitim fakültelerinden mezun olmayı ayrıntıya indirgeyip kurulacak Eğitim Akademileri üzerinden AKP kadrolarını yetiştirmeyi hedefliyor. Öğretmenlerin ekonomik sorunlarına çözüm üretmiyor, eşit işe eşit ücret ilkesini ortadan kaldırıyor. Eğitim emekçilerinin özlük haklarını zayıflatıyor, ayrımcılığı ve eşitsizliği derinleştiriyor. Eğitim emekçilerinin kazanılmış haklarını önemli ölçüde ortadan kaldırıyor, eğitim fakültelerinden mezun olmayı öğretmenliğe atanmada bir ayrıntı haline getiriyor. Özel okul ve kurslarda öğretmenlik yapanların temel ekonomik ve sosyal haklarına, ücret ve çalışma koşullarına ilişkin bir düzenleme içermiyor."