Mahkeme, Refah'taki koşulları "felaket" olarak nitelendirerek, insani durumu dikkate alarak askeri operasyonun derhal durdurulmasına karar verdi. 26 Ocak ve 28 Mart tarihli tedbir kararlarının hemen uygulanması için 2'ye karşı 13 oyla oy birliği sağlandı. Mahkeme, "Soykırımı Engelleme Sözleşmesi'ne uygun olarak Refah ve Gazze'deki durumun kötüleşmesini göz önünde bulundurarak, İsrail'in Refah'taki operasyonlarına derhal son vermesi gerektiğini" belirtti. Ayrıca, Refah kapısının hemen açılmasına karar verildi. İsrail'in soykırım iddialarını soruşturmak için, soruşturmacıların Gazze Şeridi'ne engelsiz erişimini sağlaması gerektiği de mahkeme kararıyla belirtildi.

Gazzedeki Yaşam Şartları Korkunç

Yargıç Navaf Selam, İsrail'in askeri operasyonunun birçok ölüm ve yaralanmaya neden olduğunu, çok sayıda yerleşim yerinin yıkılmasıyla birçok insanın yerinden edildiğini belirtti. "Gıda ve temel ihtiyaçlardan mahrum kalan Filistinlilerin Gazze Şeridi'ndeki yaşam koşullarının 24 Ocak'tan bu yana daha da kötüleştiğini gördük" diye ekledi.

Selam, Refah'taki askeri bombardımanın 1 milyondan fazla Filistinlinin buraya gelmesiyle riski artırdığını vurguladı. Birleşmiş Milletler'in verilerine göre 800 bin kişinin yerinden edildiğini hatırlatarak, Refah'taki operasyonların Gazze'deki kötü durumu daha da ağırlaştırdığını belirtti.

Yüzbinler Ölüm Riskiyle Karşı Karşıya

Yargıç Selam, "28 Mart tarihli tedbir kararlarının ardından durumda herhangi bir iyileşme olmadığını gördük" diyerek şu bilgileri paylaştı:

"Refah operasyonu, yüz binlerce kişiyi ölüm riskiyle karşı karşıya bırakacak ve insani yardım operasyonlarını büyük ölçüde etkileyecek. Yaklaşık 800 bin kişinin yerinden edilmesiyle, bu insanların yarısının çocuk olduğunu unutmamalıyız. Ayrıca, altyapı imkanları son derece sınırlıdır. Öte yandan, Dünya Sağlık Örgütü direktörü 8 Mayıs'ta Refah'taki son tıbbi merkezin artık hizmet veremediğini açıkladı."