İşçi emekli maaşlarına ek zam yapılması konusunda bugün veya yarın önemli bir toplantı yapılması planlanıyor.

Emekli maaşlarına ek zam çalışması hakkında Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Ak Parti Grup Başkanı Abdullah Güler ve Ak Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş bir toplantı düzenleyecek. Bu toplantının bu akşam veya yarın gerçekleşmesi bekleniyor.

Bu konuda daha önce açıklama yapan AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, partisinin MYK toplantısı sonrasında emekli maaşlarıyla ilgili çalışmaların devam ettiğini belirtmişti.

Uçuş ağını genişleterek satışları güçlendiriyor Uçuş ağını genişleterek satışları güçlendiriyor

1,8 milyon işçi emeklisi zam alamamıştı. En düşük emekli maaşıyla ilgili bir soru üzerine Çelik, "Bu konuda çalışmalar sürüyor. Henüz kesin bir karar verilmedi. Çalışmanın tamamlanıp tamamlanmayacağına dair bir değerlendirme yapmak mümkün değil. OVP'nin korunması öncelikli olmakla birlikte toplumun her kesimini desteklemeye devam edeceğiz" demişti.

Altı aylık enflasyon farkının belirlenmesiyle birlikte milyonlarca memur ve emeklinin zam oranları da netleşmişti. Emeklilerin alacağı zam oranı yüzde 24,73 olarak hesaplanmıştı.

Ancak zamların emeklinin aldığı maaşa değil, kök maaşa yapılması nedeniyle milyonlarca emekli zam alamadı. Örneğin, kök maaşı 8 bin lira olan bir emeklinin maaşı, yüzde 24,73 zamla 9 bin 978 lira oldu. Bu maaş, 10 bin liraya tamamlandı. Zaten Ocak ayından beri 10 bin lira aldığı için maaşında bir artış olmadı.

Hangi Formüller Konuşulacak?


Emekli maaşlarına zam yapılması için birkaç formül gündeme gelecek. Bunlardan biri kök maaşların artırılması. Burada yapılacak artışın altı aylık enflasyon oranında olacağı düşünülüyor. Taban maaşın asgari ücretle eşitlenmesi de değerlendirilen seçenekler arasında.

İkinci bir seçenek olarak refah payı eklenmesi konuşuluyor. SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin maaşlarına Ocak 2024 itibarıyla 6 aylık artış oranı yüzde 49,25'e yükseltilmişti.

Üçüncü seçenek olarak kök maaşlara seyyanen artış öne çıkıyor.

Taban maaş artışı ve refah payı gibi tedbirlerin uygulanabilmesi için yasal düzenleme gerekiyor. Verilecek kararın ardından yasal düzenleme hemen Meclis'e sevk edilerek yürürlüğe girecek ve farklar belirli bir takvim çerçevesinde emeklilerin hesabına yatırılacak.