Adana, tarihinin en yüksek sıcaklık rekorunu kırarak, meteorolojik bir felakete tanıklık etti. Gölgede 43 dereceye kadar yükselen sıcaklık, şehirde yaşamı adeta felç etti. Aşırı sıcaklar sadece insanları değil, aynı zamanda tarımsal ürünleri de olumsuz etkiledi, özellikle kavun, karpuz ve domates gibi. Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, Adana'nın tarım başkenti olmasına rağmen çiftçilerin aşırı sıcaklar yüzünden perişan olduğunu ifade etti. Haziran ayının başından bu yana süregelen sıcaklar, Çukurova'da yetişen taze karpuz, kavun, domates ve biberlerin tamamının zarar gördüğünü dile getirerek, “Şu an 50 dönüm kavun tarlasındayız ve hepsi aşırı sıcaklar yüzünden kurudu. Yolda giderken termometre 43 dereceyi gösteriyordu. Adana genelinde kavun, karpuz, domates, biber gibi ürünler tamamen yok oldu. Diğer birçok tarım ürününde de ciddi zararlar meydana geldi,” şeklinde konuştu.
Doğan, sadece geç ekilen karpuzların sıkıntı yaşamadığını, ancak diğer tüm ürünlerin büyük hasar gördüğünü vurgulayarak, sözlerine şöyle devam etti:
"Bu tarlayı çiftçimiz sera olarak kullanmıştı ve şu anda tarlayı sürüp ikinci ürün için hazırlıklara başlamak zorunda. 2024 yılının Adana için bir afet yılı ilan edilmesini bekliyorum. Bu sorun borç ertelemesiyle çözülemez. Çiftçimiz şu anda büyük zorluklarla karşı karşıya, borçlarını ertelemek bu sezonu kapatmamızı sağlamaz. Narenciye, mısır, pamuk gibi diğer ürünlerde de sorunlar var. Adana'nın afet kapsamına alınmasını istiyoruz, aksi takdirde çiftçimiz bitme noktasına geldi, ayakta zor duruyor. Karpuzları toplamak için bile kamyon bulunmuyor. Nakliye ücretleri arttı. Şu anda çiftçilerimiz zor durumda, acil olarak destek bekliyoruz. Bölgemizde yetiştirilen tüm ürünlerin rüzgara ve sıcağa karşı TARSİM kapsamına alınmasını talep ediyoruz. Araçlar kaza yaptığında sigorta mağduriyeti karşılıyor, aynı şekilde TARSİM kapsamına alınan çiftçilerimizin zararının karşılanmasını istiyoruz.”
Yaklaşık iki hafta önce dolu yağışıyla çiftçilerimizin mahsulü zarar görmüştü.