Sürücü belgesi sınavlarına başkalarının yerine katılan ya da katılmaya çalışanlar ile kendi yerine bir başkasını sınava sokan veya bunu denemek isteyenlerin sınavlardan men edilme süresi 2 yıldan 5 yıla yükseltildi.
Milli Eğitim Bakanlığı tarafından hazırlanan yeni düzenlemeye göre, direksiyon eğitimi sınavları il veya ilçe Milli Eğitim Müdürlükleri tarafından belirlenen ve mevzuata uygun olarak onaylanmış iki farklı rotada gerçekleştirilecek. Engelli kursiyerler, kendi araçları veya temin edecekleri, standartlara ve engel durumlarına uygun başka bir araçla eğitim alarak sınavlara girebilecekler. Kurum açılış işlemlerinde, resmi kurum ve kuruluşlardan alınması gereken belgelerin ilgili kurumlardaki gecikmeler nedeniyle temin edilememesi durumunda bir aylık ek süre, inceleme raporunda belirtilen eksikliklerin giderilmesi için ise 20 günlük ek süre tanınacak.
Kurslara kayıt sırasında, yeni tip Türkiye Cumhuriyeti kimlik kartının ibrazı zorunlu hale getirilecek. Sahada yaşanan problemleri çözmek ve sahteciliği önlemek amacıyla, kursiyerlerin fotoğrafları kayıt esnasında çekilerek sisteme yüklenecek ve fotoğrafın kursiyere ait olduğu teyit edilecek. Ayrıca, kursiyerler için düzenlenen faturalar Özel MTSK Modülüne işlenerek mali açıdan kayıt dışılığın önüne geçilecek.
Direksiyon eğitimi dersinin ilk dört sınavında başarısız olan kursiyerler, dilerlerse ikinci dört sınav hakkını kullanmak için başka bir kursa geçiş yapabilecekler.
Teorik sınavlarda başarılı olup da kendi isteğiyle kaydını sildirenler ile direksiyon eğitimi sınavlarında başarısız olanlar, üç yıl içinde yeniden kursa kayıt yaptırdıklarında teorik eğitim ve sınavlardan muaf olacaklar. Muvazzaf askerlik, hamilelik, doğum veya uzun süreli tedavi gerektiren hastalıklar nedeniyle sınav haklarını dondurmak zorunda kalanlar, mazeret süreleri dolduğunda kalan sınav haklarını kullanabilecekler.
Uygulama sınav süresi 40 dakikaya çıkarılacak.
Sınavlarda başarılı olan kursiyerler, Motorlu Taşıt Sürücüleri Kursu Sertifikasını elektronik ortamda e-Devlet sistemi üzerinden alabilecekler.
Sınavlar 07.00-18.00 saatleri yerine 07.00-21.00 saatleri arasında yapılacak ve her kursiyer için uygulama sınav süresi 35 dakikadan 40 dakikaya çıkarılacak.
Sınavlar, sınav günü sabahı sınav yürütme komisyonunca kura ile belirlenen güzergahta yapılacak.
Geri park uygulamasında kursiyerler, koniler arasına tek hamlede park edemezlerse bir kez daha deneme yapabilecekler. Karayolları Trafik Yönetmeliğinin 85. maddesinin ikinci fıkrasındaki şartları taşıyanlardan "A1" sınıfı sertifika almak isteyenler, belirlenen direksiyon eğitimi ders saati yarısı kadar eğitim alarak direksiyon eğitimi uygulama sınavında başarılı olmaları durumunda "A1" sınıfı sertifika alabilecekler.
Eğitim ve sınav araçlarının yaşları, fabrikada üretildiği tarihten sonraki ilk takvim yılında bir yaşında kabul edilecek şekilde hesaplanacak.
Sınavlarda başkasını sınava sokanlar 5 yıl süreyle sınavlara giremeyecek.
Sınavlarda komisyonların veya diğer görevlilerin çalışmalarını tehdit, hakaret veya zor kullanarak engelleyen ya da engellettirenler, başkasının yerine sınava girenler veya girmeye teşebbüs edenler ile kendi yerine başkasını sınava sokan veya bunu denemek isteyenler, 5580 sayılı kanun kapsamında 5 yıl süreyle sınavlara katılamayacaklar.
Direksiyon eğitimi dersi sınavı uygulama ve değerlendirme komisyonları, bir günde 12 kursiyer yerine 10 kursiyerin sınavını yapabilecek.