Çukurova'daki sıcak hava, hem günlük yaşamı hem de hasadı süren karpuzları olumsuz etkiliyor.

Yüksek sıcaklıklar, karpuz kabuklarında renk değişikliklerine ve ürünlerde bozulma ile çatlamalara yol açabiliyor. Üreticiler, aşırı sıcaklar nedeniyle karpuzlarda verim kaybı yaşamamak için sulama sıklığını artırmanın yanı sıra güneş koruyucu ilaçlar kullanıyorlar.

Karpuz yetiştiricisi Melih Torun, bu yıl 2 bin 300 dönüm alana ekim yaptığını belirtti.

Torun, iklim koşullarının tüm çiftçileri olumsuz etkilediğini ifade ederek, "Bu yıl hava ya aşırı sıcak ya da aşırı soğuk. Gece ve gündüz sıcaklık farkları bitkileri de olumsuz etkiliyor. Normalde bu zamanlarda böyle bir sıcaklık beklemiyorduk. Geçen haftalarda Türkiye çok soğuktu, yağmurlar devam ediyordu. Aniden bastıran bu sıcaklıklar ürünlerde ciddi verim kaybına neden oldu. Ovamızda büyük zarar var." dedi. Torun, hasadı devam eden ürünlerini korumak için alternatif çözümler uyguladıklarını da belirtti.

Tarlalarda sulama sıklığını artırdıklarını söyleyen Torun, ayrıca drone destekli ilaçlama yaptıklarını da ekledi.

Ürünler Deforme Oluyor

Uyguladıkları güneş koruyucu ilacın sağlık açısından zararsız olduğunu belirten Torun, şunları söyledi:

"Güneş koruyucu ilaçlar, bitkinin üzerinde bir tabaka oluşturuyor ancak bu koruma da sınırlı kalıyor. İlacı 3 günde bir uygulamanız gerekiyor. Eskiden kullandığımız ilkel bir yöntem olan balya sapıyla karpuzları örtme işlemi de rüzgar ve fırtınada sapların uçması nedeniyle pek etkili olmuyor. Yine de bu yöntemlerle ürünleri kısmen korumaya çalışıyoruz. Ancak aşırı sıcaklarda ürünler deforme oluyor, yüzeylerinde yanıklar ve çatlaklar meydana geliyor. Pazara çıktığında bu görsel bozulmalar nedeniyle alıcı bulmak zorlaşıyor. Lekeler zamanla artarak bozulmalara yol açıyor." Torun, aşırı sıcaklarda tarlalarda sulamayı akşam saatlerinde yaptıklarını, bu şekilde karpuzun altını nemli tutmayı başardıklarını söyledi.

Sıcak Hava Fiyatları Etkiledi

Sıcak hava nedeniyle tarlalarda oluşan kayıpların üreticileri endişelendirdiğini belirten Torun, durumu şu şekilde açıkladı:

"Normalde zamanında yapılan hasat yerine toplu bir hasada geçildiği için fiyatlar oldukça düştü. Adana'da karpuz fiyatları 10 liradan başladı ancak hızla düşüşe geçti ve şu anda tarlada 6 lira civarında seyrediyor. Eğer sıcak hava koşulları devam eder ve ürünlerde daha fazla kayıp oluşursa fiyatların daha da düşebileceği endişesi var."