Bu hizmete tamamlamayan memurların tayin isteme hakkı bulunmamaktadır. Ancak 12 aylık bu süreyi tamamlayan ve geçerli bir mazeret sunan memurlar tayin olabilirler. Bu mazeretler eş durumu, sağlık problemleri ya da eğitim alınan kurumun memuriyet bölgesine uzak olması gibi nedenler olabilir. Bu durumlar gerçekleştiği zaman memurlar tayinleri isteyerek bölgelerini değiştirebilirler.
Bu durumların yanı sıra devlet memurlarının tayin isteyebilmesi için en az 3 yıl beklemesi gerekir. Gereken mazeretler sunulmadığı durumda yeni atanan memurların 3 yıl boyunca tayin hakkı bulunmamaktadır.
Yeni Atanan Memur Normal Şartlarda Tayin İsteyebilir mi?
Stajyerlik süresini tamamlayan memurlar tayin için belirtilen mazeret durumlarına sahip değil ise 3 yıl beklemek zorundadır. Yani atanan memur, normal şartlarda 3 yıl boyunca tayin isteme hakkına sahip değildir. Ancak doğu illerine atanan memurlar 3. derece olarak belirlenen bölgelerde 2 yıl hizmet verdikten sonra tayin isteyebilir. Memur ataması için yeterli hizmet puanını da göz önünde bulundurmanız gerekir.
2. derece olarak belirlenen illerde göreve başlayan memurlar, tayin için 3 yıl beklemek zorundadır. Bunların dışında kalan bölgeler için tayin süresi 5 yıl olarak belirlenmiştir. Bunların yanı sıra yeni evlenme, boşanma ve doğum yapma gibi istisna durumlara yönetmelik ile karar verilmektedir.
Yeni Atanan Memur Eğitim Durumu İçin Tayin İsteyebilir mi?
Bazı devlet memurları, lisans eğitimlerine ek olarak lisans eğitimleri yapmaktadır. Memurlar bu tarz bir durumda eğitimlerini daha iyi sürdürebilmek için öğrenim gördükleri şehirlere gitmek isteyebilirler. Ancak yönetmelikte öğrenim mazereti ya da öğrenim nedeni ile ilgili bir düzenleme bulunmamaktadır.
Bazı kuruluşlar kendilerinin düzenlediği yönetmelik ile öğrenim mazeretini tayin sebebi olarak görerek, personellerine hak vermektedir. Yani eğitim durumu için tayin istemeniz yönetmelik için geçerli bir sebep değildir. Ancak çalışmış olduğunuz kurum kendi yönetmeliğine göre hareket ederek size böyle bir hak tanıyabilir.