Hakimlerin görevi, insanların yaşadıkları anlaşmazlıkları çözüme ulaştırmaktır. Hakimler dava dosyalarını inceleyerek en doğru kararı almaya çalışır. Savcıların görevi ise devlet adına dava açmaktır. Savcılar kanıt toplar ve kamu davası açar. Bir suçtan kaynaklanan mağdur kişilerin haklarını koruma altına alır.
Nasıl Hakim Olunur?
Hakimlik birçok öğrencinin hayallerinden bir tanesidir. Hakim olmak isteyen bir öğrencinin ilk olarak hukuk fakültesini kazanması gerekir. Hukuk fakültesini başarıyla tamamlayan öğrenciler “Adli Yargı Hakim ve Savcı Adaylığı” sınavına girerek başarılı olmalıdır. Adalet Bakanlığı, her yıl belirli sayıda hakim ve savcı alımı gerçekleştirmektedir.
Hakim Maaşları
Adalet sisteminin işleyişinde hakimlere büyük bir rol düşmektedir. Bu nedenle maaşları da oldukça yüksektir. Hakimlerin maaşları kıdem, derece ve diğer hususlara göre belirlenir. 2022 yılında hakimler aylık 30.000 TL üzerinde maaş alır. Deneyime göre bu maaş oranı daha da yükselir. Hakimlik ve savcılık staj süreleri ise iki yıldır. Hakimler zorunlu staj dönemleri boyunca “stajyer hakim” olarak maaş lır. Bu maaş, 2022 yılının ikinci yarısında yaklaşık 9 bin Türk lirasıdır. Staj süresini tamamlayan hakimler ve 8. Dereceden mesleklerini yürütmeye başlar. Hakimlerin ve savcıların maaşlarını, meslekteki derecelerinin ve hizmet sürelerinin durumuna göre değişir. Ayrıca hakimler kamu görevlisi sayıldığı için her yıl ocak ve temmuz aylarında zam almaktadır. Hakimlik en popüler mesleklerden biridir. Bu mesleği yapmak isteyenlerin mutlaka avukatlık mezunu olması gerekir. Daha sonra ÖSYM tarafından açılan sınavlarda başarılı olan kişiler hakimlik görevinde bulunarak mesleklerini icra edebilir.