Gıda mühendisi nedir? sorusu bu mesleğe ilgi duyanların cevabını merak ettiği bir sorudur. Gıda mühendisi, gıda ürünlerinin üretilme ve paketlenme süreçlerinde denetim yapan kişilere denmektedir. Gıda ürünlerinin içeriği ve hijyenik kurallara uygun şekilde üretiminin denetlemesini yapmaktadırlar. Peki, gıda mühendisi nasıl olunur, şartları nelerdir? Öncelikle bu mesleği edinebilmek için eğitim almanız gerekmektedir.
Gıda Mühendisi Nasıl Olunur?
Gıda mühendisi olmak isteyenler “gıda mühendisi nasıl olunur?” sorusunun cevabını merak etmektedir. Gıda mühendisi olabilmek için üniversitelerin 4 yıllık Gıda Mühendisliği lisans programlarından mezun olmuş olmaları gerekmektedir. Bu eğitimi tamamlayan kişiler kamuda veya özel sektörde rahatlıkla iş sahibi olabilmektedirler.
Gıda Mühendisi Olmanın Şartları Nelerdir?
Gıda mühendisi olmayı düşünenler ve isteyenler “gıda mühendisi olmanın şartları nelerdir?” sorusuna yanıt arıyor. İşte gıda mühendisi olabilmek için yerine getirmeniz gereken şartlar…
- Gıda mühendisi olabilmenin ilk şartı üniversitelerin Gıda Mühendisliği lisans programlarından mezun olmaktır.
- Gıda hijyeni kuralları konusunda titiz bir çalışmaya sahip olmak.
- Erkek bir aday iseniz askerlikten muaf olmak.
- Yeterli bir iletişim becerisine sahip olmak.
- Ekip çalışmasına uyum sağlayabilmek.
Gıda Mühendisinin Görevleri Nelerdir?
Gıda mühendisi nasıl olunur ve gıda mühendisi olma şartları hakkında bilgi edindik. Peki, gıda mühendisinin görevleri nelerdir? Gıda mühendisinin yerine getirmesi gereken birkaç görev mevcuttur. Bu görevler çalışılan sektöre ve firmaya göre değişebilmektedir. Sizler için bu görevleri derledik.
- Tüm gıda mühendisleri gıda ürünlerinin üretimi, ürünlerin paketlenmesi ve ilgili yerlere dağıtımında görevlidirler.
- Gıda ürünlerinin üretiminden dağıtımına bütün süreçlerde hijyen kurallarına uyum ile ilgilenmeli ve denetim yapmalıdırlar.
- Yeni gıda ürünlerinin geliştirilmesine ve üretilmesine destek verirler.
- Üretilen veya yeni üretilecek gıda ürünlerinin içeriğini denetlemek zorundadırlar.
- Gıda ürünlerinin üretiminden önce üretilen numuneleri denetlemek ve bu denetimi raporlamak da görevleri arasındadır.
- Katkı maddesi kullanımını denetlemek ve sınırlamak ile görevlidirler.