Tıp eğitiminin tamamlanmasından sonra akademik kariyerin ardından başhekim olunabilmektedir. Bu noktada başhekim ve başhekim yardımcısı maaşları merak edilir.
Başhekim ve başhekim yardımcısı maaşları, çalışılan kuruma göre farklılık gösterebilmektedir. Kamu ya da özel kurumda çalışan başhekim ve başhekim yardımcısı maaşları arasında önemli ölçüde farklılık gözlenebilir. 2022 yılına ait net başhekimi maaşı, 20.000 TL olduğu ifade edilmektedir. Alınan maaşa sermaye ek ödemelerinin de eklenmesiyle, bu ücrette artış meydana gelebilmektedir. Bu noktada 30.000 TL‘ye kadar maaş alabilme imkânı sağlanabilir. Başhekim yardımcıları ise, belirtilen maaş ücretlerine yakın bir maaş almaktadırlar. Yani net başhekim yardımcısı maaşı 10.000 TL olduğu bilinmektedir. Bu ücret döner sermaye ek ödemesi eklenmesiyle, 25.000 TL’ye kadar çıkabilmektedir. Ortalama başhekim ve başhekim yardımcısı maaşları bu şekilde ifade edilir. Döner sermaye ek ödemeleri, maaşları yarı oranında arttırabilme imkânı sağlamaktadır.
Başhekim Nasıl Olunur?
Tıp fakültesinin bitirilmesinden sonra zorlu bir akademik sürecin tamamlanmasıyla, başhekim olabilmek mümkün olabilmektedir. Başhekim nasıl olunur açıklanacak olursa; İlk olarak 6 yıllık tıp fakültesinin bitirilmesi gerekir. Daha sonra tıpta uzmanlık eğitimi sınavına girilerek, bir branşın seçilmesi gerekmektedir. Ardından uzman doktorluk eğitimi tamamlanmalıdır. Bu süreçlerin ardından kamu kurumunda ya da özel bir kurumda en az 5 yıl tecrübenin kazanılması gerekmektedir. Gerçekleştirilen akademik çalışmalar sonrasında profesör unvanını almaya hak kazanıldığında, başhekim olarak görev almaya başlanabilir.
Başhekim Yardımcısı Nasıl Olunur?
Günümüzde başhekim yardımcısı nasıl olunur sorusu merak edilen konular arasındadır. Açıklanacak olursa; tıp eğitiminin tamamlanmasının ardından TUS sınavına katılmak gerekir. Ardından bir branş seçilerek, gerekli eğitimler tamamlanmalıdır. Daha sonra akademik çalışmalar sayesinde atama yolu ile başhekim yardımcısı olabilmek mümkün olmaktadır.