Murtaza Bulduklu 2
Murtaza Bulduklu 2
21 Ekim 2022 Cuma 21:36
Çocuklarla Nasıl İletişim Kurmalı?

Çocuklarla iletişim kurarken etraftaki uyaranları azaltmalı, çocuğun göz hizasına kadar eğilmeli ve çocukla iletişim kurarken çocuğa odaklanmalıdır.

Çocukla iletişim kurarken beden dili kadar konuşma dili de önemlidir. Çocuğa emir kipi ile konuşulmamalı, yumuşak ve samimi bir ses tonu ile sohbet edermiş gibi konuşulmalıdır.

Çocuklarla İletişimde Beden Dilinin Önemi

Büyükler çok fark edemese bile çocuklar etraflarındaki her hareketi kaydederler ve gözlemlerler. Mesela çocuklar her yetişkinle aynı samimiyette iletişim kurmazlar. Çocuklarla iletişimde beden dilinin önemi oldukça fazladır. Çocuklarla iletişim kurarken sadece çocukla ilgilenilmeli, bize anlattıklarını dinlemeli ve dinlediğimizi çocuğa hissettirmeliyiz. Çocuğun ilgisini çekebilecek konulardan bahsederek iletişime başlayabiliriz. Ayrıca iletişim kurarken çocuğu ürkütecek ani hareketlerden kaçınmalıyız.

Çocuklarla İletişim Kurmanın Yöntemleri Nelerdir?

Çocuklarla kurulan iletişimde dikkat edilmesi gereken birkaç önemli husus bulunmaktadır. Çocuklarla iletişim kurmanın yöntemlerinin en başında çocuğun göz hizasına inerek aktif bir şekilde çocuğu dinlemeniz gelmektedir. Çocuğu dinlerken sözünü kesmemeli, anlattığı konularda fazla müdahaleci olmamalı, yanlış davranışlarında ani tepkiler vermemeli öncelikle olumlu olan yönlerinden bahsetmeli, hata yaptığı durumlarda kendisinin hatasını düzeltmesi desteklenmeli, küçük planlar yapılmalı ve üstesinden gelebileceği sorumluluklar verilmeli, gün içerisinde belirli bir rutin oluşturulmalı mesela her gün birlikte yarım saat kitap okunmalı ya da oyuncaklarla oynanmalı, söz verdiğinizde kesinlikle yerine getirilmeli, hayır dediğiniz konularda fikir değiştirilmemeli ve istikrarlı olunmalı, çocuğu sevdiğiniz ve ona değer verdiğiniz belirtilmeli, hatalı davranışlarında uyarıda bulunulmalı ve belki de en önemlisi karşınızdakinin çocuk olduğunu iletişim esnasında unutmamalısınız.

Çocuklarla nasıl iletişim kurulmalı? Sorusundan yola çıkarak çocuğa hem beden dili ile hem de ses tonumuz ile değer vermemiz gerektiğini belirtmemiz yerinde olacaktır. Kendisine değer verildiğini hisseden çocuklar gelişime daha açık olurlar, başkaları ile iletişim kurmak konusunda zorluk çekmezler, daha hoşgörülü ve mutlu olurlar, olumlu tavırlar sergilerler, arkadaşları ile uyumlu olurlar ve oyun kurma konusunda daha istekli olurlar.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.