Seobaz
Seobaz
30 Mart 2022 Çarşamba 12:34
Zekat Hesaplama ve Detayları

Zekat, zenginlik ölçüsü olarak kabul edilen malı olan kimselerin, Allah rızası için malının belli bir miktarını vermesi olarak açıklanır. Verilecek zekatın belirlenmesinde birçok farklı etkene bakılır.

Zekat Hesaplama Nasıl Yapılır?

Zekat, kelime anlamı olarak bereket ve çoğaltma anlamındadır. Zengin olan kişilerin İslam’da zekat vermesi zorunluluk olarak görülür. Bu zorunluluğu yerine getirmek isteyen kişiler, zekat hesaplama aracılığıyla vereceği miktarı öğrenmeye çalışıyor. Belirlenen miktar herkes için aynı olmayacaktır. Çünkü herkesin malı eşit miktarda değildir.

Zekat, kısaca malın kırkta biri olarak açıklanır. Yani 40 lirası olan bir kişi zekat olarak malının bir lirasını vermelidir. Vermeyen kişiler İslam’da belirtilen 5 farzdan birisini yerine getirmemiş olur.

Zekatın hesaplanması ile birlikte ortaya çıkan rakamın en kısa sürede verilmesi gerekir. Aksi halde ihtiyaç sahipleri, zekat için aldığı ücreti dilediği gibi harcayamayabilir.

Zekat Hesaplama İçin Gereken Şartlar

Zekat hesaplamanın yapılabilmesi için bazı şartlar vardır. Bu şartlar oluşmadan hesaplama yapılamaz. Hesaplama için belirlenen şartlar 3 tanedir. Bu şartlardan birincisi büyüme ve artma kabiliyetine sahip olmaktır. Yani hesaplamaya konu olan malın zekata tabi olmasıdır. Zekata tabi olan mallar altın, gümüş, nakit para gibi varlıklardır.

Hesaplama için aranan şartlardan diğeri ise malın, sahibinin mülkünde bulunmasıdır. Sahibinin mülkünde olmayan mallar için zekat hesaplanamaz.

Bir diğer şart ise zamandır. Hesaplamaya tabi olan malın kazanılmasının üzerinden 1 yıl geçmiş olması gerekir. 1 yılı geçmeyen mallara zekat düşmez.

Zekat Hesaplamaya Tabi Olmayan Mallar

Zekat belirlemek isteyen kişilerin bazı detaylara hakim olması gerekiyor. Bu detaylar sayesinde hesaplamada sorun yaşanmaz. Ziynet eşyası olarak adlandırılan elmas, pırlanta, yakut gibi ürünler hesaplamaya dahil edilmez. Ancak burada önemli bir kısas vardır. Ziynet eşyası olan altın ve gümüş hesaplamaya katılır.

Ev almak için biriktirilen para hesaplanamaz. Çünkü İslam’a göre o paranın amacına uygun kullanılması gerekir.

Gayrimenkullerin alımı satımı yapılmıyorsa veya kiraya verilmiyorsa zekatının verilmesi gerekmez. Bunların zekatını verebilmek için kiralama ya da alım satım yöntemlerinin gerçekleşmesi gerekir.

Ev içerisinde süs için bulundurulan eşyalar da hesaplamaya dahil edilemez. Çünkü bu ürünlerin ticari bir varlığı söz konusu değildir.

Zekat Hesaplarken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Zekat hesaplamanın yapılabilmesi için bazı verilere ihtiyaç duyulur. Bu veriler olmadan sonuçlarda yanlışlık çıkabilir. Verilere ulaşmak için dikkat edilmesi gereken noktalardan birisi borçların sıfırlandıktan sonra hesaplamaya başlanılmasıdır. Borçlar tamamen sıfırlanmadan hesaplama yapılamaz.

Hesaplamanın yapılabilmesi için nisap miktarının bilinmesi gerekir. Nisap miktarı asgari 80.18 altındır. Yanlış verilerle karşılaşmamak için nisap miktarı üzerinden hesaplama yapılmalıdır.

Hesaplamanın doğru olması için Türkiye Diyanet Vakfı’ndan yardım alınabilir. Bu kurum sayesinde yapılacak işlemler detaylı olarak kontrol edilebiliyor. Zekatı belirlerken altın ve döviz kurlarını da göz önünde bulundurmak gerekir.

Kaynak: https://www.sefkateli.org.tr/tr/zekat-hesaplama

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.