Bilindiği üzere yeni yasal düzenleme gereğince sosyal medya ağlarının ülkemizde temsilci bulundurması gerekiyor. Bu bağlamda Twitter’ın geleceği ise tartışma konusu oldu.
Türkiye’de Yasal Temsilcilik Bulundurma Dönemi
Bilindiği üzere halihazırda kullanılmakta olan pek çok sosyal medya platformları mevcut. Ancak sosyal medya platformları denildiği zaman akla ilk olarak Facebook, Twitter, Instagram, Pınterest, Youtube Periscope ve Tiktok gelmektedir.
Sosyal medya ağları ile ilgili bahsi geçen platformların akla ilk gelen platformlar olmasının altında yatan ana etmen, bu platformların her birinin 1 ila 3 milyar arasında kullanıcıya sahip olması. Ayrıca bu platformların günlük kullanıcı sayısı da 1 milyonun üzerinde.
Türkiye’de geçtiğimiz günlerde konuya dair yasal bir düzenleme oluşturulmuştu. Hatırlayacak olursak bu yasal düzenlemeye göre günlük kullanıcı sayısı 1 milyonun üzerinde olan sosyal medya platformlarının Türkiye’ye yasal temsilci ataması gerekiyordu.
Bu yasal düzenleme aynı zamanda bu platformlara ülkemize yasal düzenleme atamaları için belirli bir süre de vermişti. Ülkemize yasal temsilci atamayan platformların reklam gelirlerinden mahrum kalacağı düzenlemede yer alıyordu.
Avukat Açıklama Yaptı
Bu doğrultuda YouTube, TikTok ve Facebook gibi sosyal medya platformları para cezası aldı, witter, Periscope ve Pinterest ise reklam cezasına çarptırıldı. Sonrasında ise bahsi geçen bu platfromların ülkemizde yasal temsilci bulundurma zorunluluğuna uyduğu görüldü. Ancak Twitter buna direnç göstermeye devam ediyor.
Twitter’ın ülkemizde yasala temsilci bulundurma durumu tartışmaya açık. Bunun üzerine Twitter avukatı Gönenç Gürkaynak açıklama yaptı ve konunun müvekkile ait bir konu olduğunu belirtti.