vadi sağdıç
vadi sağdıç
22 Temmuz 2022 Cuma 15:04
Panik Atak Tedavisi Nedir?

Panik Atak Tedavisi Nedir?

mersin, sans-serif">Panik ataklar kaygı ve korkuya neden olabilse de kişinin bu belirtilerle gerçekten risk altında olup olmadığını anlaması son derece önemlidir. Endişe vb. durumları yaşamadan, bedendeki deneyimlerin ve farklılıkların panik ataktan kaynaklandığının farkına varılmalıdır. Hızlandırılmış solunum ve solunum kontrol için denenmelidir. Bu süreçte kişi nefes almaya odaklanabilir, burundan yavaşça nefes alıp beşe kadar sayabilir, ardından yavaşça ağızdan nefes verebilir.

Ortam uygunsa, gözleri kapatmak, uyaranı azaltmak, el veya ayakların dokunduğu nesnelerin hislerine odaklanmak kişiyi sakinleştirmeye yardımcı olabilir. Panik atak sırasında yapılabilecek başka bir şey de vücudunuzun kontrolünü yeniden kazanmaktır. Bu süreçte vücudun kaslarını sıkılaştırmak ve gevşetmek faydalı olabilir. Ancak bu tür durumlar için her zaman en etkin yöntem uzman bir psikologdan alacağınız terapi desteğidir.

Panik atak tedavisi için Nora Psikoloji sitesini ziyaret edebilirsiniz.

Panik Atak Tedavisi Nasıl Gerçekleşir?

Kişi panik atak şikayeti ile ilgili doktora başvurduktan sonra doktor atakların sıklığını, atak sırasında neler hissettiğini ve bu durumun kişinin hayatında ne gibi olumsuzluklar yarattığını soracaktır. Ailede panik atak öyküsünün varlığı aranır. Bazı durumlarda, diğer olası sağlık problemlerini ekarte etmek gerekebilir.  Panik atakları tedavi etmek için birtakım ilaçlar ve psikoterapötik teknikler kullanılır. Panik atak tedavisi için kişi ilacı aldıktan sonra kendini iyi hissetse bile ilacın kullanımına devam edilmelidir. İlacın dozunun azaltılması veya tamamen kesilmesi doktor gözetiminde yapılmalıdır. Panik atak tedavisinde psikoterapi bazı durumlarda ilaçla birlikte bazı durumlarda ise tek başına kullanılabilir.

Bilişsel davranışçı terapide panik atak sırasında yapılması gerekenler, durumla nasıl baş edilir, panik atak nasıl önlenir gibi konular işlenir. Panik atak tedavisinde oldukça etkili bir yöntem olan bilişsel-davranışçı terapi ile panik ataklardan tamamen kurtulmak mümkündür. Korku atağı olarak da tanımlanabilen panik atak, kişinin kendisini tehlikeli bir durumda hissetmesine, heyecanla tepki vermesine ve gerçek bir tehlike olmadan da olsa korku hissetmesine neden olan psikolojik bir durumdur. Korku atağı olarak da tanımlanabilen panik atak kişinin kendisini tehlikeli bir durumda hissetmesine, heyecanla tepki vermesine ve gerçek bir tehlike olmadan da olsa korku hissetmesine neden olan psikolojik bir durumdur. Bu durum aniden ortaya çıkar ve bazen tekrarlayarak kişiyi sıkıntılı veya korkutucu bir duruma sokar. İzmir psikolog alanında faaliyet gösteren Nora Psikoloji bünyesinde uzman psikologlar görev almakta ve panik atak alanında etkin tedaviler ile sizleri tedavi etmektedir.

Yavaş yavaş şiddeti artan bu panik ataklar yaklaşık 10 dakika sürer. Ortalama 5 ila 30 dakikadır. Uzun süreli panik ataklar bu aşamadan sonra kendiliğinden geçer. Panik atak şiddetli fiziksel semptomlara neden olduğunda, kişi aşırı endişe ve korku hisseder. Sıklıkla hızlı kalp atışı, nefes darlığı, göğüste baskı gibi belirtilere neden olan bu rahatsızlık mevcut olduğunda kişi yoğun bir ölüm korkusu yaşar. Pek çok kişinin yaşamı boyunca bir veya iki kez panik atak yaşaması normal kabul edilirken, tekrarlayan panik ataklar ve bu deneyimi tekrar yaşayacağını düşünmeyi bırakamama panik bozukluk olarak tanımlanır.  Panik atak, gerçek bir tehdit olmamasına rağmen kişinin tehlikede olduğuna veya zor bir durumda olduğuna inanmasından kaynaklanan endişe ve korku durumu olarak tanımlanabilir. Herhangi bir tehlike olmadığında bile, kişinin vücudu sanki gerçekten tehlikedeymiş gibi tepki verir. 

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.