Kalibrasyon firmaları tarafından üretimi gerçekleşen cihazlar mevcut kullanım alanlarına bağlı olarak farklı modellere sahip olmaktadır. Mevcut cihazlar içerisinde birçok kalibre olduğu gibi bazı cihazlar içerisinde tek bir kalede imkanı yer almaktadır. Bu duruma en iyi örnek ise tansiyon aletleri oluyor. Tansiyon aletleri içerisinde sadece basınç kalibrasyonu meydana geliyor. Mevcut durum ile birlikte cihazların iki tür kalibrasyon yapması oluşuyor.
Mekanik kalibrasyon bu sistem içerisinde en çok karşımıza çıkan olarak biliniyor. Terazi kalibrasyonu özelliği ile birlikte kuvvet kalibrasyonu ısı kalibrasyonu bunlara örnek olarak verilmektedir. Diğer en çok ise basınç kalibrasyonu olmaktadır. Bu kalibrasyon içerisinde manometre ve vakum metre yer almaktadır. Böylece kullanım sağlanmakta ve en önemli kalite sistemi olmaktadır. Kalibratörün pompa kısmı içerisinde mevcut basınç meydana gelir. Bunun beraberinde manometre kalibrasyon ve çok hassas olup kalibrasyon ile başka referans alınması sağlanmaktadır.
Fiziksel ve Kimyasal Kalibrasyon
Akredite kalibrasyon firmaları içerisinde özellikle fiziksel kalibrasyon ve kimyasal kalibrasyon büyük bir öneme sahiptir. Kalibrasyonlar içerisinde fiziksel kalibrasyon mevcut cihazın optik ve manyetik alan büyüklükleri ile yer almaktadır. Bunun yanı sıra kim ya sen kalibrasyon ise kimyasal ölçüm amacıyla kullanılmakta olup bu kalibrasyon sistemleri içerisinde referans sıvıları yer alır. Mevcut pH metre kalibrasyonu içerisinde ise cihaz ölçüm sensoru gerçekleştirilmekte ardından ise cihaz pH değeri bilinen bir sıvı ile kaplanmaktadır. Ardından ekran ölçüleri değerlenir ve cihazın sensörü sıvı içerisinde çıkartılarak yıkama aşamasına geçilir.
Yıkama işlemi gerçekleştikten sonra sıvıya batırılır ve aynı işlem birkaç kez daha denenmelidir. Aynı zamanda bu değerler sıvının pH ile karıştırılmakta ve sapma değerleri ile meydana gelmektedir.
Kaynak: https://www.rezonansmed.com/