Adana Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde tedavi gören afetzedelerin büyük bir kısmı kol veya bacak travması, vücutlarında ezilme ve kırılma tespiti yapıldı. Hastanenin Ortopedi ve Travmatoloji Kliniğinden sorumlu Prof. Dr. Ahmet Kapukaya, "Hastanemiz, idarecileri ve personeliyle deprem gibi kitlesel afet durumlarına hazırlıklıydı. "Yaklaşık 1800 ameliyat gerçekleştirmişiz. Hatay, Kahramanmaraş ve Osmaniye gibi depremden etkilenen bölgelerdeki hastalar ilk olarak bizim hastanemize müracaat etti. Biz de eksiksiz, hepsinin tedavisini anında müdahaleyle gerçekleştirdik." dedi. Ardından cenin pozisyonun önemini vurguladı.
"Kaçarken Pozisyon Almak Mümkün Değil"
Prof. Dr. Ahmet Kapukaya, kaçarken pozisyon almanın mümkün olmadığını belirtti. Kaçmak yerine güvenli bir ortamda cenin pozisyonu almanın öneminden bahsetti. Kapukaya, "Cenin pozisyonunda kalmak çok önemli bir detay. Bunun mutlaka herkes tarafından bilinmesi ve uygulanması gerekiyor. Kaçarken pozisyon almak mümkün değil, hemen güvenli bir noktaya saklanıp ayaklarınızı, bacaklarınızı ve ellerinizi korumanız gerekiyor. Bunun da en güzel şekli cenin pozisyonudur. Enkazdan yaralı kurtulan yaklaşık 1400 hastamız var. Cenin pozisyonunu uygulamadıkları için neredeyse hastalarımızın tamamında ya kol ya da bacak travması var. Vücutlarının çeşitli yerlerinde ezilmeleri ve kırılmaları var." dedi.
Prof. Dr. Kapukaya, Türkiye'de bulunan tüm sağlık çalışanlarının ilk günden beri hastaneyi arayarak gönüllü olmak için talepte bulunduğunu vurguladı. Sağlık çalışanlarının, ulaşım ile alakalı engelleri aşarak tüm işlerini güçlerini bırakıp kendilerine yardıma geldiklerini söyleyen Kapukaya, " İstanbul, Çanakkale, Ankara ve Yozgat'tan birçok sağlık çalışanı geldi. Onlara da tekrar tekrar teşekkür ediyoruz." diye belirtti.