Dikenli yüzgeçlerinde taşıdığı zehir nedeniyle balon balığından sonra en tehlikeli tür olarak gösterilen aslan balığı, Kemer'de kıyıdan sadece 5 metre ve 1 metre derinlikte fotoğraflandı. Veteriner Gökçe Coşkun, "Kıyılara bu kadar yakın olmaları tehlikeli. Zehir insanları öldürmeye yetmese bile ciddi tepkilere neden oluyor" dedi.
Türkiye'nin İskenderun Körfezi'nde ilk kez 2014 yılında görülen ve yılda 2 milyon yumurta bırakarak çok hızlı üreyebilen Aslan Balığı, kısa sürede Türkiye'nin tüm Akdeniz kıyılarında görülmeye başlandı.
Küresel ısınmanın da etkisiyle Akdeniz'de hızla çoğalan ve mevcut ekosistemi tehdit eden zehirli dikenli aslan balıkları, son yıllarda Ege Denizi kıyılarında sıkça görülüyor.
Özellikle kayalık alanlarda yaygın bir tür olan aslan balığı, önceki gün kuş gözlemcisi ve veteriner Gökçe Coşkun tarafından kıyıdan sadece 5 metre açıkta ve 1 metre derinlikte bulunduğu sahilde fotoğraflandı. Phaselis'in eski şehri. Kemer ilçesi bulunmaktadır.
Eskiden Phaselis'e gittiğini belirten Gökçe Coşkun, ilk kez 1 metre derinlikte bir aslan balığı ile karşılaştığını anlattı.
Coşkun, aslan balıklarını su altı kamerasıyla izlediğini belirterek, "Kıyıya bu kadar yakın olmaları onlar için tehlikeli" dedi. Zehri insanları öldürmeye yetmese de (alerji dışında) ciddi reaksiyonlara neden olur. Kızıldeniz'den geliyor ve kıyılarımızı işgal etmeye devam ediyor. Aslan balığının yanında uzun dikenli deniz kestanesi vardır. Kızıldeniz'den göç edip kıyılarımızı istila eden diğer türdür.
Yüzgeçlerine Karşı Dikkatli Olmalıyız
Çukurova Doç. Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi öğretim üyesi. Ali Rıza Köşker, kıyılarda ortaya çıkan aslan balıklarının son zamanlarda sıkça duydukları bir durum olduğunu belirterek dikkatli olmaları ve uyarmaları gerektiğini söyledi:"Aslan balığı normalde saldırmaz, ancak arka ve yan yüzgeçlere özellikle dikkat etmeniz gerekir. Çünkü o kanatlarda zehir vardır ve batarsa zehirlenmeye neden olabilir. Zehirlenme durumunda dikenlerin battığı bölgeye hemen sıcak su uygulanmalıdır.