Toplumda büyük saygı gören mesleklerden olan hâkimlik mesleğinin maaşları derece ve kıdemlere göre değişiklik göstermektedir.
Hâkimlik, toplumumuzda büyük itibar gören mesleklerdendir. Hal böyle olunca meslek tercihi yapmak isteyen gençler tarafından özellikle araştırılıyor. Bu mesleğe dair, en çok merak edilen konu ise hâkimlik maaşlarıdır. Bu aşamaya gelmeden önce hukuk fakültesini başarı ile bitiren bir öğrencinin ÖSYM’nin düzenlemiş olduğu, “Adli Yargı Hâkim ve Savcı Adaylığı” sınavına girerek burada başarılı olup en az 7 puan alması gereklidir.
Hâkim Maaşlarında Kıdem ve Derece
Devlet memurluklarında herkes belli bir kıdeme ve dereceye göre maaş alır. Tüm memurluklar için bu böyle olmakla birlikte, hâkimlik de buna dâhildir. Bu durumda 25 bin TL’ye kadar maaş alabilen hâkimler için en yüksek maaşı, 24 yıllık mesleki tecrübeye sahip ve görevde olan birinci derece hâkimler kazanmaktadır. Hâkimlik mesleğine yeni başlayan stajyer hâkimlerin maaşları ise daha düşüktür.
2022 Hâkimlik Maaşları Ne Kadar?
Hâkimlik mesleği özellikle Türk toplumunda önemli bir yere sahiptir. Bu yüzden özellikle gençlerin meslek tercihleri arasında önemli bir yere sahiptir. Hukuk fakültesini bitiren herkes ÖSYM bünyesinde yapılan hâkimlik sınavına girebilir. En az 70 puan alanlar artık, stajyer hâkim olarak unvan alır. Bununla beraber artık güncel hâkim maaşlarını merak ederler. Tüm memuriyetlerde olduğu gibi hâkimlikte de kıdem ve derece sistemi vardır. Yeni başlayan bir hâkim, 8. Dereceden göreve başlar ve alacağı maaş, 12 bin 500 TL civarındadır. Dereceler yıla göre ilerler ve birinci dereceye kadar çıkar. En son itibariyle 24 yıllık tecrübeye sahip bir hâkim 25 bin TL’ye kadar maaş alabilir. Yargıtay ve Danıştay hâkim maaşları ise, 23 bin ila 25 bin TL arasında değişmektedir.