Bayraktar, aşırı sıcaklarda mağduriyet yaşayan çiftçiler için durumun önem taşıdığını belirtti ve başta karpuz olmak üzere sebze ve meyvelerde de tarım sigortası olması gerektiğini ifade etti.
Çözüm Beklen Birçok Sorun Var
Üreticilerin başta pazarlama olmak üzere maliyet yüksekliği, fiyatlardaki istikrarsızlık gibi birçok çözülmesi gereken sorunlardan bahseden Bayraktar, arz talep dengesizliğinden en çok canı yanan kesimin kavun ve karpuz üreticilerinin olduğunu ifade etti. Bahar aylarında kilosu 3 liraya yakın fiyattan satılan karpuzun, haziran sonrasında yerli üretimin devreye girmesiyle gerilediğini ekledi. Karpuzunu 15-18 kuruştan satan üreticinin bu maliyeti karşılamasının mümkün olmadığını belirtti.
Yüz Binlerce Ton Kavun Karpuz Çöpte
Türkiye'nin kavun ve karpuz üretiminde Çin’den sonra dünya ikincisi olduğunu belirten Bayraktar, her sene yarım milyon ton karpuzun ve de 200 bin ton kavunun çöpe gittiğini belirtti. 2015-2016’da 3 milyon 919 bin ton karpuz ve 1 milyon 720 bin ton kavun üretildiğini, her sene bunlardan yüz binlerce tonunu çöpe atıldığını söyledi.
Kişi Başına Düşen Tüketim Azaldı
Bayraktar üretimin fazla olmasına rağmen kişi başına düşen tüketim miktarının 2002-2003 döneminden bu yana azatlığını belirtti ve karpuzda 53,3 kilogramdan 43,3’e, kavundaysa 27,5 kg’ den 19 kg’ ye gerileme olduğunu belirtti.
Kavun Karpuz Üretiminde Adana İlk Sırada
Üretim miktarı açısından TZOB verilerine göre en çok karpuz üreten il 797 bin tonla Adana oldu ve bunu 458 bin tonla Antalya takip etti. Sonraki ilse 202 bin tonla İzmir oldu. Adana kavun üretiminde de 199 bin tonla birinci sırada yer aldı. 178 bin tonla Ankara ve 148 bin tonla Konya sıralamayı takip etti.