Hazine ve Maliye Bakanlığı, akaryakıt ürünlerindeki Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) artışının, depremin yol açtığı ek maliyetlerin bütçe üzerindeki etkisini azaltmayı ve aynı zamanda cari açığı kontrol altında tutmayı desteklemeyi hedeflediğini belirtti.
ÖTV Vergisinin Artış Nedeni Depremin Yol Açtığı Maliyet
Bakanlık tarafından yapılan yazılı açıklamada, akaryakıt ürünlerindeki ÖTV artışının nedenlerine değinildi. Açıklamada şu ifadelere yer verildi: "Birincisi, bu artış ile depremin yol açtığı ek maliyetlerin bütçe üzerindeki etkisini bir miktar azaltmayı hedefliyoruz. Bu düzenleme, bu ürünlerin ithal olması nedeniyle dolaylı olarak cari açığı kontrol altına almaya da katkı sağlayacaktır. İkinci olarak, bu sabit miktardaki vergiler, uluslararası petrol fiyatları ve döviz kurlarındaki artışlara rağmen 2016 yılından bugüne kadar neredeyse hiçbir vergi artışı yaşanmamıştır. ÖTV miktarları, sabit olmaları nedeniyle enflasyona karşı değer kaybetmiştir."
Bu düzenlemenin amacının, bütçe açısından oluşabilecek ek maliyetleri dengelemek ve cari açığı kontrol altında tutmak olduğu vurgulandı.
Akaryakıt ürünlerine uygulanan Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) oranlarının 2016 yılında Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYH) içindeki payının %4,58 olduğu, ancak 2022 yılında bu oranın %2,80'e düştüğü ve vergi gelirleri içindeki payının da 2016 yılında %26,23 iken 2022 yılında %17,84'e gerilediği belirtildi.
Ayrıca, benzin, motorin ve LPG gibi en çok tüketilen akaryakıt ürünlerinde, KDV dahil satış fiyatına uygulanan vergi oranının yeni yapılan artışa rağmen hala %38,5 seviyesinde olduğu ifade edildi. Bu oranın önceki dönemlerde %50'nin üzerinde olduğu ve yapılan artışa rağmen düşük kaldığı belirtildi.