Alevilik İnanç Olarak Kabul Edilmedi
Yeni müfredat kapsamında bir diğer dikkat çeken durum da Alevilik konusu oldu. Mahkeme kararı ile zorunlu olarak müfredatta yer verilen Alevilik konusu MEB tarafından inanç değil yorum olarak kabul edildi. Ayrıca Cem Evlerine ibadethane denilemedi. Alevilik ve Bektaşilik konuları İslam düşüncesinde tasavvufi yorumlar olarak değerlendirildi. Bu bölümde Yesevilik, Nakşibendîlik de yer alıyor.
Atatürk ve Atatürkçülük Çıkarıldı
Tartışma yaratan bir diğer konu Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersinde Atatürk ve Atatürkçülük konularının hepsinin çıkarılması oldu. Atatürk’ün din ve vicdan hürriyetine verdiği öneme dair bulunan bölümlerin tamamı dersin müfredatından çıkarıldı.
Laiklik Olan Bölümler Daraltıldı
Önemli bir diğer konu da laiklikle ilgili bölümlerin daraltılması oldu. AKP iktidarı dönemindeki eski müfredatta devletin laiklik ilkesinin her zaman göz önünde bulundurulması gerektiği vurgulanırken yeni değişiklikle laiklik dar bir konu başlığı olarak kaldı. Yine 7. sınıftan itibaren gösterilen laiklik, din, vicdan özgürlüğün garantisidir şeklinde başlayan esaslar yeni müfredatta sadece “Haklar ve Özgürlükler” bölümünde din ve vicdan özgürlüğü konusundan ayrılarak küçük bir alanda yer buldu.
Cihat Kavramı Dinde Var Denerek Zorunlu Tutuldu
Yeni yapılan müfredat değişiklikleri ile Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz’ın dinimizde var diyerek savunduğu cihat kavramı zorunlu tutuldu. Din kültürü ve ahlak bilgisi dersi kapsamında ibadet olarak yer aldı. MEB, normal şartlarda 7. Sınıftan itibaren anlatılması gereken cihat kavramını 6. Sınıf itibariyle zorunlu olarak öğretecek.