Adana'da tarımsal üretimde büyük önem taşıyan bölgelerde, Seyhan Sol Sahil Sulama Birliği çiftçilere, güzlük ekim yapmamaları konusunda resmi bir uyarı yayınladı. Uyarıda, mevcut su miktarının sadece meyve bahçelerine yetebileceği, bu nedenle soğan, patates, sarımsak ve çeşitli sebzelerin ekilmemesi gerektiği, aksi takdirde su sağlanamayacağı belirtildi.

Çiftçilere 'su sıkıntısı' uyarısı
İHA'nın haberine göre, Yüreğir, Ceyhan, Sarıçam ve Karataş ilçelerinde mahalle muhtarlarına gönderilen resmi yazıda şu ifadelere yer verildi:

Akrabasını Öldürdü, Çukura Gömdü, "Umreye Gitti" Yalanını Söyledi Akrabasını Öldürdü, Çukura Gömdü, "Umreye Gitti" Yalanını Söyledi

"12 Temmuz 2024 itibarıyla Seyhan Barajı'nda sulamada kullanılabilir 357.31 hm3 su bulunmaktadır. Bu miktar, sadece çok yıllık bitkilerin (narenciye, meyve bahçeleri, fidanlar vb.) su ihtiyaçlarını karşılayabilecektir. Eğer güzlük ekim (soğan, sarımsak, patates, sebzeler vb.) yapılırsa, çok yıllık bitkilerin sulanmasında sorun yaşanabilecektir. Kendi imkanlarıyla sulama yapabilecek çiftçiler (dere yatağı ve drenaj kanallarından sulama yapanlar hariç) dışında, güzlük ekim için su verilmesi mevcut su bütçesiyle mümkün değildir. Bu çerçevede, güzlük ürün ekilmesi durumunda mevcut su bütçesi ile sulama yapılamayacağı mahalle halkına duyurulmalıdır."

Aşırı Sıcaklar Üretimi Etkiledi


Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, İhlas Haber Ajansı'na yaptığı açıklamada, aşırı sıcakların kuraklığa neden olduğunu ifade ederek, "Aşırı sıcaklar Adana'da ciddi sorunlara yol açtı. 2023'ten 2024'e geçerken yeterli yağış olmadı ve barajlarda yeterince su birikmedi. Adana'da günlük 20 milyon metreküp su tarımsal sulama için kullanılıyor. Yedigöze Barajı'ndan gelen su miktarı ise 10 milyon metreküp. Ancak, mısır sulaması tamamlandıktan sonra bölgede rotasyon başladı ve 5 gün bir bölge, 5 gün diğer bölgeye su verilmeye başlandı" şeklinde konuştu.

Çatalan Barajı'nda Kritik Su Seviyesi


Çatalan Barajı'nda Adana için sadece 40 santimetrelik kullanılabilir su kaldığını belirten Doğan, "Barajdaki su seviyesi şu anda 115.40 metre. Bu sistem gereği, sadece 40 santimetrelik su kullanılabilir durumda. Seviyenin 115 metrenin altına inmesi halinde, sistemler otomatik olarak suyu kesiyor. Şu an su kısıtlamasına gidildi. Güzlük ürünler olan marul, sarımsak, patates ve soğan ekilmemesi uyarısı yapıldı. Mevcut ağaçlara ve seralara verilen suyun sonbahara kadar yetip yetmeyeceği ise belirsiz. Adana bölgesinde ciddi bir su sıkıntısı yaşanıyor" dedi.

Açık Sulama Sistemleri Kapalıya Dönmeli


Mehmet Akın Doğan, Çukurova'da hala açık kanal ve vahşi sulama yöntemlerinin kullanıldığını belirterek, "Bir an önce kapalı sulama sistemine geçilmeli. Eğer bu adım atılmazsa, su sıkıntısı devam edecek. Çatalan Barajı'ndaki 2 milyar 100 milyon metreküp suyun her yıl sadece 3'te 1'ini kullanabiliyoruz. Su seviyesi 100 ve 110 metreye indirilirse, su sıkıntısı ortadan kalkacak" ifadelerini kullandı.

Diğer yandan, bu önlemlerin gelecek yıl ürün fiyatlarına yansıyacağı uyarısında bulunan Doğan, bu durumun çiftçileri zorlayacağını belirtti. Uyarı gönderilen muhtarlardan Ali Hocalı Mahalle Muhtarı Ahmet Ortatepe ise, "Ne yazık ki 'su yok' şeklinde bir uyarı aldık. Şu anda ana kanalda su var ama 5 günde bir dönüşümlü olarak veriliyor. Maalesef su sıkıntısı büyük" dedi.